Зима

Зима
Пролет

1 ноември 2019 г.

Бюджет 2020 напомня на избирателите кой държи хляба и ножа

Предизборно ведомството на Владислав Горанов даде своя отчет и подкрепа за кандидатите на ГЕРБ в местните избори...
 
Ако тези дни се преизпълните от гордост, четейки отчетите за държавните финанси, не се изпълвайте с безкрайна радост. 

Има доза оптимизъм, но вие все още не живеете в спретната и демократична държава, а цифрите в един отчет са по-скоро суха статистика и обещанията не отразяват нито нивото на корупцията, нито размера на сивата икономика, нито свободата на медиите.

Безспорен факт е, че в случая Министерството на финансите подбра възможно най-добрия момент, за да открие дебата по държавния бюджет за 2020 година.

Сам по себе си проектобюджетът за догодина е като поръчка в ресторант "още от същото". Държавата отново планира да налива в социални политики и нереформирани сектори, въпреки че водещата управляваща партия се рекламира като дясно консервативна. Още парички ще се налеят в бездънната и пробита каца, позната като НЗОК, както и в образованието (което все пак е добре). По-малко са предвидени за тези, които доскоро са създавали националния продукт, т.е. за пенсионерите. За сметка на това държавата ще нахрани "своите", т.е. държавната администрация, която за втора поредна година ще получи 10% увеличение на заплатите плюс неизбежните бонуси.

Така че предизборно ведомството на Владислав Горанов даде своя отчет и подкрепа за кандидатите на ГЕРБ в местните избори. Предизборно с бюджетни обещания са поласкани военните, отчасти пенсионерите и най-много чиновниците, за да се ориентират достатъчно добре кое квадратче да задраскат в бюлетината.

Бизнесът обаче не харесва политиката по доходите, заложена във финансовата рамка. И не би следвало да я харесва

"Тя е отчасти прекалено амбициозна, имайки предвид и факта, че държавната администрация няма да бъде оптимизирана. Всички тези плащания трябва да бъдат изработени в реалната икономика, където такова увеличение няма да бъде постигнато”, коментира преди дни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

В случая може единствено да се добави, че администрацията няма да бъде оптимизирана, защото чиновниците са предан електорат. И твърде голям като брой също.

В началото на 2019 г. "Банкеръ" написа, че правителството задейства екшън план за съкращаване на администрацията. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев, който е и отговорник за все още неслучилата се реформа при чиновниците, обяви, че първата вълна съкращения ще обхване 1600 служители от различните ведомства.

Не е ясно дали това се служи, но дори и при толкова уволнения чиновническата армия остава огромна. Откакто Бойко Борисов и ГЕРБ поемат управлението на държавата през 2009 г., броят на държавните и общинските чиновници не е падал под 130 хил. души. Проверка в заверените правителствени доклади показва, че в края на 2017-а тя вече наброява 139 665 души. Впечатление прави, че нейната численост скача осезаемо след идването на Борисов. В последната година от мандата на тройната коалиция броят на т.нар. чантаджии е рекордно нисък - 80 255 души. Но още в първата година от управлението на ГЕРБ това число нараства до 135 691 и в края на първия кабинет на Бойко Борисов достига 144 875 бройки.

Вече е ясно защо няма силна политическа воля за справяне с бюрокрацията и защо за втора година Горанов залага ръст на заплатите и бонусите. Тази армия от чиновници може да промени развоя на всички избори. Още повече на местни. А държавните войни трябва да са наясно кой държи и хляба, и ножа. 



 Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар