Лято

Лято

13 ноември 2019 г.

Фирма е спечелила 27 млн. лева от дезинфекция на границата с Турция

Не е ясно защо БАБХ се е отказала от тази дейност, която би носила приходи в нейната хазна
 
Фирма, която се грижи да дезинфекцията на границата с Турция, е спечелила 27 милиона лева за последните пет години, въпреки че дейността й е можело да бъде вършена от Българската агенция по безопасност на храните.

Става дума за фирмата "ПиЕФСи" ЕОДД, показва разследване на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд.

Мястото на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" на границата с Турция, където се дезинфектират колите, нашумява с прозвищата "златната локва" и "златния гьол" още през 2013 година.

Не е ясно защо БАБХ се е отказала от тази дейност, която би носила приходи в нейната хазна. Още повече, че въпросната дезинфекция е възложена на агенцията със закон. Дейността трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от БАБХ.

 Договорът с частната фирма е сключен от агенцията в последния ден от първия кабинет "Борисов". Фирмата "ПиЕфСи" е създадена пет дни по-рано, без да има опит и капацитет за дезинфекция, но още от първия момент започва да генерира чудесни печалби.

През първата година печалбата 1.3 милиона лева. След пет години печалбата се увеличава до 8.7 милиона лева годишно. Общо за последните пет години печалбата е близо 27 милиона лева.

Разходите за дейността на компанията са 10 пъти по-ниски от приходите. Проблемът е, че фирмата прибира такса на границата с Турция, която по закон може да бъде вземана само от публичен орган.

Таксите трябва да се прибират на равностойност, а това не е така, защото се генерира голяма печалба. Не е ясно и защо изобщо трябва да се плаща такса за подобно обслужване.

Въпреки че Генка Шикерова е осъдила БАБХ да предостави официално договора с фирмата преди шест месеца, агенцията продължава да не изпълнява съдебното решение, съобщава Cross.bg.

Представителите на фирмата, която междувременно е сменила собствеността си, също отказват коментар. Те заявяват, че са проверявани многократно от властите и спазват закона.

Сега фирмата "Пи Еф Си" продължава да събира пари на границата с Турция, въпреки че договорът с държавата трябва да е изтекат. Той е сключен за пет години през март 2013 година, а няма информация да е сключван анекс.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар