Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2019 г.

АК-47- автоматът, който промени света

За по-добро или за лошо? Използван е както в името на истината, така и в името на лъжата...
 
AK-47 е най-разпространеният автомат в света. 

Невъзможно е да се намери някакъв съвременен конфликт, при който АК-47 да не се използва. С негова помощ са се освобождавали, завладявали, защитавали, разправяли са се кърваво. За тайните на неговата популярност и как това оръжие промени света пише Advance.

Историята на автомата, който промени и ще променя света в продължение на много десетилетия, който се превърна в легенда и дори е удостоен с място на държавните знамена и гербове.

На 3 ноември 1947 г. официално приключва разработването на най-известния в света автомат — «Калашников 1947», съкратено АК-47. Той е кръстен на създателя си, съветския конструктор на стрелково оръжие Михаил Калашников. Цифрата 47 посочва годината, в която е изпробван автоматът.

Това е един от първите автомати като цяло, днес АК-47 е най-разпространеният автомат в света. Според някои проучвания понастоящем в света има около 200 милиона броя АК-47, което означава, че средно един АК-47 се пада на 35 души.

Защо е толкова популярен? Има няколко основни причини за това. Разбира се, на първо място е надеждността. Второ, производството на тази машина е с малко харчове и не е сложно. В допълнение, той е лесен за работа. Автоматът е създаден в съответствие със съветската военна доктрина. Михаил Калашников разработва автомат, който може да бъде евтино произведен.

Що се отнася до точността, AK-47 винаги се е считал за «доста добро» оръжие, което може да порази тяло на разстояние от около 300 метра.

Поради достъпната си цена, АК-47  е популярен при всички, които са готови да участват във въоръжена борба: армии, бойци, партизани … Всички те се нуждаят от надежден и издръжлив автомат и предвид ниската му цена, не е изненадващо, че АК-47 и днес, след повече от 70 години след създаването си, все още е толкова търсен.

Днес повече от 20 държави произвеждат автомат «Калашников». Най-големият производител, разбира се, е Китай. Русия вече не произвежда «Калашников», но все още има големи резерви.

Би било трудно или може би просто е невъзможно да се намери някакъв съвременен конфликт, в който АК-47 да не се използва. Някога този автомат бе в ръцете само на съветските войници, а Западът за първи път го видя в действие през 1956 г., когато съветските войски влязоха в Унгария.

И въпреки че конструкцията на автомата е създадена преди много десетилетия, почти 50 национални армии все още използват АК-47, включително въоръжените сили на Китай, Египет, Куба, Судан, Сирия, Иран и Ирак …

Разбира се, има различни модификации на този автомат (те са около 200), но всички те са обединени от основните конструктивни елементи, които не са се променяли от 1947 г.

В Европа и САЩ, «Калашников» най-често се свързва със Студената война и Източния блок. В други части на света, особено в «развиващите се страни», АК-47 има различна символика. Често се свързва с националноосвободителните движения, с борбата срещу колониалистите и империалистите.

Безспорно АК-47 промени света. За по-добро или за лошо? Използван е както в името на истината, така и в името на лъжата. С негова помощ са се освобождавали, завладявали, защитавали, с него са се разправяли кърваво. И във всички случаи, по един или друг начин той е бил използван за едно нещо — да убива. За съжаление, в света се убива в името на всичко: и в името на свободата, и в името на подчинението. Какво още донесе автомата на Калашников? Всъщност, нищо не зависи от него.

Това е просто едно безразлично оръжие, като всички останали, а въпросът за доброто и злото се решава от онези, които го държат в ръцете си и са готови да открият огън.






Превод: Петя Паликрушева, Bgr.news-front.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар