Зима

Зима
Пролет

5 ноември 2019 г.

Кой бизнес точно? Дивите капиталисти?

Всички смятат работниците и служителите за ресурс, който трябва да се използва максимално при минимални разходи...
 
Президентът Радев днес посочи, че бизнесът трябва да поеме водеща роля при излизане от социалната криза. 

Донякъде съм съгласна. Така би било в една нормална държава. „Икономиката, глупако!“ – прословутият израз на Бил Клинтън е приложим навсякъде по света.

Икономиката е движещата сила на обществото и държавата и съответно е свързана и с политиката. В България нещата не са толкова ясни и прости.
 

Бизнесът в България рядко е прозрачен и чист. Въпреки че много хора успяха с труд и почтеност, огромната част от бизнеса е ръководена от хора, които нямат управленски качества, а единствено са близки до управляващите. Те се издържат със система от държавата, източват я и си разпределят с политиците ресурсите й. 

И всичко това започна от приватизацията. Когато се купуваха огромни заводи за по един лев или с компенсаторни записи от подставени „наши“ хора, които имаха едно единствено качество – лоялност към тези, които са ги избрали да бъдат новите „бизнесмени“. Голяма част от бизнеса е и от мафията, която си е „откъснала опашката“, но не си е променила манталитета в управлението.

Общото е, че всички смятат работниците и служителите за ресурс, който трябва да се използва максимално при минимални разходи. Въпреки печалбите, в бизнеса се инвестира във всичко друго, но не и в работниците. Умишлено те се държат на ниски заплати, за да могат бизнесмените да инвестират в себе си, в нови коли, къщи, екскурзии, любовници и начин на живот. И това се отразява, тъй като работниците стават взаимозаменяеми. Те не се стараят да се квалифицират и усъвършенстват, а на работодателите им е все едно, защото на пазара на труда също има нискоквалифицирани работници, които да могат да ги заменят.

Образованите и квалифицирани кадри именно заради политиката на бизнеса, са рядкост. Заради мизерното заплащане и условия на труд, голяма част от специалистите напуснаха България. Вече почти не са останали качествени строители, инженери, дори лекари и медицински сестри. Никой не влага пари в обучение на работниците си. Извънредният труд и нездравословните условия на труд допълнително водят до загуби не само работниците, но и работодателите, които получават толкова, колкото и плащат.

Защото българският бизнес е Домусчиев, Джи Пи груп, Трейс холдинг, Пътища, Корабостроителницата, Пеевски, Доган, ТИМ, АРТЕКС… да продължавам ли да изброявам? 


Когато си започнал от нулата и сам си се издигнал и изработил капитала, знаеш цената на труда. Когато си получил куфарче с пари или са ти дали обществени поръчки, защото си зет на управляващ политик, за теб работниците остават плебс, който трябва да си знае мястото и да няма претенции, затова го държиш в мизерия.

Няма как бизнесът да пребори социалната криза в този си вид. Бизнесът в България е извращение на капитализма. Див капитализъм, който като скакалец опосква ресурсите, без да мисли за бъдещето. С една единствена цел – огромни печалби, които да се инвестират в стандарта на живот на работодателите. 


И докато това е така, пропастта между бедни и богати ще продължава да се задълбочава.


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар