Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2019 г.

Александър Сано: Киното ме прави див и щастлив

"Най-хубавото е, че българският зрител започва да се връща в киносалона, за да подкрепя родното изкуство и то затова започва да става все по-добро."
 
След успеха на "Привличане", който изпревари в родния бокс офис хитовите заглавия от Холивуд, Мартин Макариев, Луиза Григорова, Яна Маринова и Александър Сано се впускат в поредното предизвикателство.

Този път филмът е "Диви и щастливи" и тръгва по кината от 22 ноември. В историята екипът залага на екшън, който не се вижда често в родна продукция. Опасните сцени са заснети от оператора Андрей Андреев, а за ритъма на филма е отговорен композиторът Антони Рикев, който използва и емблематични български песни в конкретни сцени, но залага и на авторска музика. Така саундтракът наброява над 20 различни парчета, преброи Александър Сано, който влиза в проекта не само като актьор, но и като продуцент.

- Споделихте, че "Диви и щастливи" е вдъхновен от "Телма и Луиз". Срещу какво се бунтуват героините на Яна Маринова и Луиза Григорова във вашия филм?

- Филмът ни е вдъхновен от него, но приликите свършват с факта, че две жени бягат от закона и един полицай ги преследва. Хората не бива да приемат нашия филм като римейк. Историите са безкрайно различни. "Диви и щастливи" говори за приятелството и за това, че всеки има право да е щастлив и може да извоюва щастието си, както го разбира.

- Успехът на предишния ви филм "Привличане" ли бе повод за появата на тази продукция?
- Яна (Маринова) бе започнала работа със сценариста Борислав Захариев. Звънна ми Марто Макариев - режисьорът и ми каза, че има нужда от мен. Заяви ми: "Скачай на влака" и аз се качих точно докато тръгваше. Така че не бях от последните. От там с Яна си поехме кормилото като продуценти, за да дадем на Мартин достатъчно комфорт да свърши своята работа. Уверявам ви, че резултатът е на световно ниво.

- Какво е различното освен актьор да сте и продуцент?

- Екипът ни събра близо 100 души. С поне 90% от тях вече бях работил назад във времето. Познавам всеки и съм наясно от какво страдат хората в тази професия. С всички съм приятел и сме изградили отношения през годините. Отговорността тези хора да получат нормална среда на работа се падна изцяло на нас с Яна и това си беше отговорност. Щастлив съм, че всички влязохме с усмивка в този проект и приключихме работа също с усмивка. Сега си чакаме заслужено да си го видим на голям екран. Готови сме и каним хората с отворени обятия. Искаме да им подарим нещо преди Коледа, което да ги вдъхнови.

- С приятели ли се прави най-доброто кино?
- Снимането на кино, макар и изкуство, си е бизнес с доста сериозен бюджет. Има хора, които разчитат на тази работа и биват заплатени за нея. С Марто сме си говорили, че бизнес с приятели не се прави. Дори на Запад, обаче историята познава ситуации, в които именно приятели се захващат с нещо заедно и го правят. Аз вече го намирам за едно от най-нормалните и органични неща.

- Затова ли и отново с Яна Маринова сте заедно на екрана?

- Явно добре ни се получават нещата, защото и на наградите на Нова тв в подкрепа за българското кино, в което зрители имат възможността да гласуват във всички категории, "Привличане" обра наградите за най-добър филм. Яна взе приза за най-добра актриса, аз – за най-добър актьор. Това е мнение на зрителите и явно сме сполучлив екип. Смея да твърдя, че "Привличане" е най-гледаният филм за 2018 г. в България, а "Диви и щастливи" е още по-вълнуващ.

- Напоследък като че ли се гледа се гледа доста българско кино. Ето, че в сегашния бокс офис има три наши филма - "Доза щастие", "Завръщане" и "В кръг". И все пак наблюдавате ли разделение на родното кино на фестивално и друго, създадено специално за масовата аудитория?

- Не ми е останало време да наблюдавам, но сигурно е така. В това няма нищо лошо. Преди няколко години хората, които ходиха на кино деляха филмите на български и чуждестранни. Много е хубаво, че самата категория български филм започва да се разделя. Звучи добре. Най-хубавото е, че българският зрител започва да се връща в киносалона, за да подкрепя родното изкуство и то затова започва да става все по-добро.

- Във филмовите проекти персонажите ви веднъж стоят от страната на закона, друг път – обратното. Каква е разликата между онези, които решават да завият по грешния път и онези, които следват правилата?

- Това е момента на объркване. Убеден съм, че няма изначално родени лоши хора и престъпници. Просто, онези, които са поели по този път в етап от живота си, са объркали посоката.

- В "Диви и щастливи" привличате зрителите с много екшън. Ще заложите ли на добре познати сюжети, които сме гледали в световното кино или ще ни изненадате?

- Едно от огромните качества на "Диви и щастливи" е, че е много плътен и съвсем не е еднопластов. Има много хумор и екшън и всичко това е събрано в много добра дозирана комбинация. Не мога да кажа, че екшънът е много добър за сметка на другите съставки на продукцията. Историята носи своето послание и в нея могат да се припознаят много хора. А в плюс има невиждан до този момент в българското кино екшън, който е заснет изключително зрелищно.

- Филмът ще може да гледаме от края на седмицата. Освен в България мислите ли да го покажете в други държави?

- Вече сме договорили разпространение в съседна Македония. Предстои и разговор за дистрибуция в Сърбия. Преговаряме с шест западни компании за международна дистрибуция. Имаме прожекции на 30-и ноември в Лондон, а на 8-ви декември сме в Глазгоу и Единбург.

- Кое вас ви прави див и щастлив?
- В момента точно заниманието ми с филма. Иска ми се екипът следващия път да се разрасне още повече. В определени моменти 10 човека вършат работа за 50. Това неминуемо ни прави диви и щастливи. Но най-вече див и щастлив съм от резултата, който се получи. Обещавам на всички, които следят от години изявите ми в киното и телевизионните екрани, че в никакъв случай няма да останете разочаровани, защото този филм ще ви отнесе главите и ще ви накара да мечтаете.




Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар