Зима

Зима
Пролет

29 ноември 2019 г.

Словашкият парламент отхвърли отново Истанбулската конвенция

Депутатите гласуваха против текста, тъй като нарушава конституционното определение на брака в страната
 
Словашкият парламент отхвърли за втори път Истанбулската конвенция и призова правителството да положи усилия, за да попречи на нейното ратифициране от ЕС. 

Депутатите гласуваха против текста, тъй като нарушава конституционното определение на брака в страната, определен като хетеросексуален съюз. Истанбулската конвенция от 2011 г. е ратифициран от 24 страни, сред които повечето членки на ЕС. Полша го прие, но България например го отхвърли миналата година.

Словашкият парламент отхвърли Истанбулската конвенция от 2011 г. за първи път през март т.г., като каза, че той противоречи на конституционната дефиниция за брака в Словакия, определен като хетеросексуален съюз.

Словашките националистически депутати днес дори стигнаха още по-далеч, като гласуваха резолюция, която призовава правителството да попречи на ЕС да приложи разпоредбите на конвенцията, които не са включени в словашкото законодателство. Тази резолюция бе приета с 93 гласа "за" срещу 29 гласа "против" и 13 "въздържали се".

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич определи тази инициатива като достойна за съжаление крачка назад. "Европейските правителства трябва да правят повече, а не по-малко, за да сложат край на насилието спрямо жените", допълни тя.



Няма коментари:

Публикуване на коментар