Зима

Зима
Пролет

21 ноември 2019 г.

Откриха паметник на Симеон Радев в София

Паметникът на Симеон Радев се издига по инициатива на фондация „Достойни българи“
 
Първият паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон Радев беше открит в София. 

Творбата е изработена от скулптора Янко Бонев, по проект на арх. Петър Стрясков. Скулптурата на автора на „Строители на съвременна България“ е разположена в непосредствена близост до НДК.

Паметникът на Симеон Радев се издига по инициатива на фондация „Достойни българи“. 

Открива се в годината, когато отбелязваме 140-годишнината от рождението му и намира своето достойно място в София, повече от половин век след смъртта му, съобщава БНТ.

„Симеон Радев е една от тези личности, които нареждаме във вечния пантеон на българщината”, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

„Времето ражда личности. Днес нямаме дипломати от ранга на Симеон Радев, защото живеем в друго време“, заяви проф. Огнян Герджиков.

„Огорчен съм, че на откриването на паметника му няма българска държавници. Това не е добра атестация. На такива хора трябва да се отдава значение, има огромно възпитателно значение за младите хора, защото Симеон Радев е оставил следа, която трябва да следваме. Ще бъдем престъпници, ако не уважаваме личности като него“, категоричен е проф. Огнян Герджиков. Според него любовта към родината е онова качество, което той би желал да вземем от Симеон Радев.

За акад. Георги Марков Симеон Радев е един от малкото хора, които имат дар слово и да пишат, и да говорят. 


„Човек със собствено мнение, отстояващ позицията и винаги премерен като дипломат в борбата за националния интерес. Винаги е преценявал международните отношения и обстоятелствата, както и ролята на Великите сили. Той е гледал на македонския въпрос като на част от българския национален въпрос“, добави той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар