Зима

Зима
Пролет

30 декември 2019 г.

България ще получава 5% по-евтин руски газ от 1 януари 2020 г.

Теменужка Петкова: Заради новата входна точка - "Странджа 2", намираща се на границата с Турция, България ще спести над 70 млн. лева от таксите за пренос
 
От Нова година България ще внася руски газ от нова входна точка - "Странджа 2", която се намира на границата с Турция. 

Досега страната ни доставяше руски газ през Украйна и Румъния. Промяната бе обявена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БТА.

В петък следобед са завършили преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" за промяна на входната точка на доставка на руския природен газ за България. Двете компании са се договорили, че от 1 януари 2020 г. новата входна точка за доставка ще бъде "Странджа 2", вместо "Исакча" и "Негру вода" 1 и 2. 


"Заради тази промяна България ще спести над 70 млн. лева от таксите за пренос по Трансбалканския маршрут", съобщи Петкова.

Прогнозата на министърката е, че това ще доведе до намаляване на цената на руския природен газ с до около 5 процента за крайните потребители.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов увери, че газопреносната система на дружеството е готова да поеме нужните количества руски природен газ от новата точка на доставка. Той каза, че необходимата инфраструктура е готова. С турския оператор вчера са приключили последните проверки и от 1 януари няма да има проблеми да дойдат нужните количества природен газ на входна точка "Странджа 2".

Входната точка с Румъния също ще продължи да функционира. Малинов увери, че "Булгартрансгаз" ще продължава да транзитира природен газ до Гърция и Северна Македония. "Въпрос на самите ползватели е да изберат оттук нататък по какъв маршрут ще бъдат доставени нужните им количествата природен газ", обясни Малинов.

Русия и Украйна още не са постигнали споразумение за продължаване на транзита на газ след 1 януари 2020 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар