Зима

Зима
Пролет

16 декември 2019 г.

Защо фирмата, която изгражда българската тол система, отива на съд в САЩ?

Австрийската фирма КАПШ се забърка в нов скандал, след като шофьори обвиниха компанията в изкуствено завишаване на пътните такси

Компанията, която изгражда тол системата в България, е изправена пред федерален съдебен процес в САЩ. 


Обвиненията са, че изкуствено са завишавани сметките за пътни такси на мостове над река Охайо - между Индиана и Луисвил.

КАПШ е била избрана за оператор на местната тол система, която обхваща три от петте моста над р. Охайо. През февруари 2019 г. местна жителка на Индиана завежда дело срещу КАПШ (Kapsch TrafficCom USA) и Gila LLC - фирмите, които работят като агенти за събиране на пътни такси и фактуриране на преминаващите превозни средства по мостовете над реката.

В жалбата си жителката на Индиана посочва, че двете компании са завишавали изкуствено сметката за пътни такси през 2017 и 2018 година. Тя иска обезщетение за себе си и всички засегнати шофьори в съдебния процес.

В материалите по дело има сведения и доказателства за над 100 случая на измами при пътно таксуване от страна на КАПШ. Предположенията обаче са доста по-сериозни: най-вероятно става въпрос за хиляди излъгани шофьори, които преминават по мостовете.

Как работи измамната схема


Тол таксата, която заплащат шофьорите, за да използват един от трите моста над реката, варира в зависимост от типа превозно средство и метода на плащане. Водачите, които нямат възможност да заплатят таксата в момента на преминаването, получават писмена фактура до домовете си.

Първото писмо известява "пациента", че трябва да заплати само сметката за пътна такса - в срок до 30 дни, без глоба. Второто известие вече включва 5 долара административна такса. Ако и след него "пациентът" не си плати, той получава трето известие - за нарушение, което вече е с 25 долара по-скъпо - за забавяне на плащането. Последната - четвърта "честитка" е натоварена с още 30 долара, с което общата стойност е закръглена на 60 долара.

Жалбоподателят твърди, че в два отделни случая е получил директно второ известие. Тоест - пропускайки частта с първото известие (онова - без допълнителните такси), компанията принуждава стотици лица да заплащат глоби за просрочване, което на практика не са извършили.
 

Освен в Щатите, срещу КАПШ има десетки повдигнати обвинения за източване на държавен бюджет и корупция в Европа и ЮАР. За нас остава едничката надежда, че в България дейността на КАПШ ще се развие доста по-милостиво от "богатите западняци". И по отношение на държавния бюджет, и по отношение на обикновените потребители на тол системата, пише Banker.bg.

Ако се съди обаче по пресните дамги, белязали присъствието на КАПШ в България, най-вероятно тол бъдещето ни е доста по-мрачно.

През октомври 2017 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщава, че консорциум от дъщерни фирми на австрийската компания „КАПШ“ е избрана да прави електронната система за платено преминаване по републиканските пътища срещу близо 150 млн. лв. без ДДС. Това включва изграждането както на тол системата, така и на електронните винетки за леки автомобили.

Следват серия от издънки на КАПШ, които продължават и до днес. Сроковете за изпълнение на обществената поръчка са просрочени многократно. За последно стартът на тол системата у нас бе отложен за март 2020 година. Причината е, че все още не се знаело какъв щял да бъде обхватът на платените пътища и таксите за тях. Според актуалните прогнози, този срок също няма да бъде спазен.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар