Зима

Зима
Пролет

4 декември 2019 г.

Владимир Путин: България умишлено бави реализацията на "Турски поток"

"Ако българското ръководство не желае, ще намерим други пътища за осъществяване на нашите възможност в Южна Европа."

Руският президент Владимир Путин заяви, че българската страна умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия и Русия. 

"При това положение, ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ за Южна Европа", изтъкна Путин, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Той каза това на съвместна пресконференция в Сочи след среща със сръбския си колега Александър Вучич.

"Въпреки многократните уверения и молби към руската страна да осигури доставки на газ през Турция за България, виждаме, че българската страна, колкото и тъжно и странно да ни звучи, умишлено бави реализацията на проекта на своята територия. Искам да заявя това открито и публично", изтъкна Путин.

Държавният глава отбеляза, че ръководството на България, след като прекъсна изпълнението на проекта "Южен поток", се е обърнало с молба "Турски поток" да бъде реализиран на всяка цена.

"Но и сега, очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството. Ще видим как ще се реализира по-нататък този проект през българската територия. Ако българското ръководство не желае, ще намерим други пътища за осъществяване на нашите възможност в Южна Европа", допълни руският президент.

Проектът Турски поток предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Газпром гледа на Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като на потенциални пазари.

През ноември българският премиер Бойко Борисов заяви, че газът ще започне да постъпва по газопровода "Турски поток" от България за Сърбия до май 2020 година, припомня ТАСС.

Путин посочи пред журналисти след среща със сръбския президент Александър Вучич в Сочи, че сръбският участък от продължението на "Турски поток" вече е готов на 81 процента. По думите му полагането на тръбите на територията на Сърбия ще приключи пред идните седмици.

Руският държавен глава отбеляза, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но че засега Киев предлага неприемливи условия за транзита на руски газ.




Няма коментари:

Публикуване на коментар