Есен

Есен

4 декември 2019 г.

Поредният прозрачен избор

Докато електоратът блее, проконпирите се окопават

Тандемът Сотир Цацаров - Иван Гешев обсъжда в Брюксел общата европейска стратегия за борба с корупцията. И чете лекции на новия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши. 


Звучи като виц, но не е, защото Гешев направи съответното пояснение - че никой не се е справил с престъпността и корупцията като част от нея. А мониторингът, който напомня катастрофалния български провал в тази насока, само пречел.

Изборите на Гешев за следващ главен прокурор и на Цацаров за следващ шеф на антикорупционната комисия също не са вицове, щом се случват напук на здравия разум. Всичко е въпрос на организация, каквато задкулисието гарантира във всички власти. На Цацаров дори му измислиха конкурент в лицето на 70-годишен депутат от "Воля", чието име не бяхме чували.

При изслушването им пред депутатите Симеон Найденов сричаше записките си, а обекти на най-решителната антикорупционна мярка за него се оказаха... децата. Учениците трябвало да бъдат обучавани за лошото  на корупцията, а хлапетата в предучилищна възраст не бивало въобще да чуват тази "лоша дума", за да не бъдат "закърмвани с нея". Освен това Найденов призна, че "човек, ако е зависим, макар и малко от някоя партия, внася съмнения за правилната борба с корупцията". Която пък била "много сложна борба".

Иначе моделът е ясен: бой по вашите олигарси, закрила за нашите, пък осъдителните присъди са си работа на съда. Този път най-разгорещените НеПеО-та и ЕнДжиО-та решиха да не стават за смях с участие в процедурата за избор на шеф на КОНПИ и обявиха бойкот. С мотива, че "и това нaзнaчeниe e пpeдpeшeнo, а изпpaщaнeтo нa cтaнoвищa и въпpocи ĸъм ĸaндидaтитe вoди eдинcтвeнo дo лeгитимиpaнeтo нa eднa фacaднa и ĸoмпpoмeтиpaнa в cвoя зapoдиш пpoцeдypa". Граничело с абсурда действащият още главен прокурор Цацаров да обикаля парламентарните групи, за да събира депутатска подкрепа за себе си в явна договорка с управляващата коалиция. А вероятно и с опозицията, която пак не предложи свои кандидати. 

Щом се случва, може. Резултатите са трайни и ежедневно видими в чернилката на новинарските хроники и душите.   


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар