Зима

Зима
Пролет

11 декември 2019 г.

Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

За него гласуваха 165 депутати, а против бяха само социалистите
 
Сотир Цацаров е новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Изборът му беше очакван, след като кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ и подкрепена от Обединени патриоти и ДПС.

За него гласуваха 165 депутати, а против бяха само социалистите, които искат председателят на КПКОНПИ да бъде назначаван от президента.

Самият Сотир Цацаров обяви, след като беше избран на новия пост, че още днес ще напусне мястото на главен прокурор като ще подаде оставка и няма чака да изтече мандата му, който приключва на 10 януари.

Според него това е в интерес и на прокуратурата, и на комисията, която той вече оглавява.

Цацаров смята, че в деня, в който президентът издаде указа за освобождаването му, няма пречка мястото на главния прокурор да заеме наследникът му Иван Гешев.

Цацаров призна, че е рано да прави оценка за мандата си като главен прокурор, трябвало да мине известно време, а и не било редно сам да се оценява, макар че има мнение по въпроса.

По време на дебата за избора му, единствените критики, които се чуха, бяха от БСП.

Червената шефка Корнелия Нинова коментира, че Комисията работи от две години, но хората я свързват само с незаконно придобитата тераса на нейния бивш председател Пламен Георгиев.

"За награда Бойко Борисов го прати консул в Испания, това прилича на прикриване и награждаване с постове за корупцията", скочи тя, цитирана от Dnes.bg.

Според нея КПКОНПИ е мъртвородена, защото няма разследващи функции.

Славчо Атанасов от Обединени патриоти отсече, че очакванията към Цацаров ще са много високи, а Вежди Рашидов от ГЕРБ го похвали, че докато e бил главен прокурор е демонстрирал надпартийност и е вдигнал летвата на българската прокуратура.



Няма коментари:

Публикуване на коментар