Зима

Зима
Пролет

15 декември 2019 г.

Първан Симеонов: Още се търсят месии

„2019-а не е върхова, но просто затвърждава тенденцията от поне 3-4 години – тенденция на известна политическа предвидимост и икономическа стабилизация.“
 
„Може би 2019-а е една от най-хубавите години въобще за България от гледна точка на икономическите показатели и от гледна точка на тяхното масово приемане от страна на хората.“

Това каза пред БНР социологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

„В момента се намираме в може би най-добрият период по отношение на масовите възприятия за икономиката и личните финанси. От няколко години е така. Тази година не е върхова, но просто затвърждава тенденцията от поне 3-4 години – тенденция на известна политическа предвидимост и икономическа стабилизация“, посочи Симеонов.

Според него избирателят вече не е същият:

„Запазва се целият скепсис, цялото недоволство, оправдано разбира се. Но когато хората у нас искат промяна, те вече не държат тя да е толкова рязка, радикална и стихийна“.
Търсят се още месии, но се търсят някакви средни месии, отбеляза Симеонов и обясни: „Едновременно, които ще донесат промяна, рестарт, освежаване, малко повече радикализъм, но не заплашват да развалят това, което криво-ляво сме построили“.

Социологът обаче подчерта, че когато нещата растат икономически, това ни пречи да видим други проблеми.

Той обобщи годината така:

„Една от хубавите години и точно защото е хубава, трябва да започнем да решаваме лошите неща“.

Първан Симеонов смята, че през следващата година премиерът Бойко Борисов ще действа все по-уверено и ще предложи нова, активна политика „по простата причина, че сега се чувства по-свободен“.

„Той (Борисов) отбеляза четири победи през тази година, много важни. Двете победи са изборните. Другата е вътрешна – вече го няма Цветанов в тази партия и партията си е изцяло негова, без сътресения. Четвъртото е, че май срещата с Тръмп наистина е била успешна и Борисов ще се опитва нещо да прави – някакви проекти в страната, свързани с енергетиката. За пръв път може би ще го виждаме вече, както бе с (уволнението на министър) Бисер Петков, да действа без напора на обстоятелствата“, каза социологът.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар