Зима

Зима
Пролет

17 декември 2019 г.

Както си го поискахте...

Колко пъти ви прецакваха на протестите тази година? Не се ли научихте?
 
Безкрайно симпатизирам на медицинските сестри, затова ще помоля да ме извинят за резкия тон. 

Но подобно поведение няма как да бъде подминато. И ако те не са си извлекли досега поуките, е добре да научат как изглежда всичко отстрани.

Факт е, че трудовото законодателство се приема от държавата. Тя определя редът и условията за заплащане на труд, на извънреден труд, на допълнителен такъв, на задължителни почивки и задължителност или не на колективен трудов договор. Тя може да определи и минимални ставки на работна заплата и час извънреден труд. Дотук поне на мен нещата са ми ясни.

След което виждам вчера пародийната среща между вас и главната мутра на републиката, в която той, решен като селски застаряващ и мърляв ерген, ви посреща с нескрита досада. Говори ви на "ти" и на "бе", а вие го гледате с възторжени светнали очи и се съгласявате с всичко. И вместо да му теглите една българска и да станете да си тръгнете с достойнство, оставяте този корпулентен главатар да се гаври с труда и положението ви. Не го разбирам. Не ви разбирам!

Как допуснахте вместо сериозни протести, кич като палаткови лагери и тропане на хора. Аз ли съм малоумна, че не разбирам? И както си го поискахте, така и си го получихте!

Вместо по-високи заплати, настроиха лекарите срещу вас и вас срещу лекарите. Главната мутра насъска ДАНС и прокуратурата да влезат в болниците и да разследват. Май се чувствате много щастливи, а? За това ли отидохте на среща с този? За да прати ДАНС на работните ви места?

Здравната каса била решавала. Че нали бюджетът и правилата на НЗОК се решават от Народното събрание по предложение на правителството? А как се харчат, също се контролира там. Естествено, ББ никога за нищо не е виновен. Той е гений в това да бяга и да се измъква като мокра връв от отговорност. Не че му я потърсихте, де!

Скъпи жени. Ценим труда ви. Но си го защитете. Колко пъти ви прецакваха на протестите тази година? Не се ли научихте?

Не са виновни лекарите, не са виновни пациентите. Виновна е системата, създадена от домакина ви вчера. А вие приключихте срещата, блеейки в благодарност.

Е, кой каквото търси, си го намира!

 
Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар