Зима

Зима
Пролет

6 декември 2019 г.

Отиде си Стоянка Мутафова

До последно тя играеше на сцената на Сатиричния театър, на който е един от основателите му
 
Голямата актриса Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин. 

Тъжната вест съобщи нейният личен мениджър Евгени Боянов в профила си.

"Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!"

Голямата българска актриса имаше напоследък здравословни проблеми и се намираше в реанимацията на Военномедицинска академия.

До последно, на 97 години тя играеше на сцената на Сатиричния театър, на който сред от основателите му.

Стоянка Мутафова бе оперирана през октомври от възпалена жлъчка, но получи усложнения и лекарите дълго се бориха за живота й.

Актрисата постъпи в реанимацията на ВМА, където до последно бе и Стефан Данаилов, когото загубихме на 27 ноември.

На 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да навърши 98 години. Родена в София, в семейство на драматург от Народния театър, нейният път е предначертан да бъде на сцената. И въпреки, че първо завършва филология в Софийския университет, следващото й обучение вече е в Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", след което и следва в театралния отдел в Прага, съобщава Dnes.bg.

Стоянка Мутафова участва в повече от 90 театрални постановки. Многобройни са и изявите и в телевизионни продукции и киното. Основен неин партньор на сцената е Георги Калоянчев, но играе още с Георги Парцалев и Апостол Карамитев.

Остава в историята на българското кино с ролите си в "Точка първа", Любимец 13", "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Топло"... В детските спомени няма да я забравим и с ролята й на баба Цоцолана в "Патиланско царство".

Мутафова има три брака - с чешкия режисьор Роберт Роснер, с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов. За него именно тя споделя, че е любовта на живота й.

За професионалните й постижения легендата на българския театър има множество отличия, сред които орден "Стара планина", наградите "Аскеер", "Златен век", "Златен Кукерикон", почетна награда "Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство", голяма награда за изключителни постижения в световното театрално изкуство "Парад на изкуствата" и много други.

Поклон пред светлата ѝ памет!



Няма коментари:

Публикуване на коментар