Зима

Зима
Пролет

16 декември 2019 г.

Ген. Димитър Владимиров: НСО е като болен пациент, който трябва да се лекува

В последните години се разширява кръгът на охраняваните лица, без обаче това да се налага от обстоятелствата
 
"След реформирането на НСО, която беше призната в света, започна нейната деформация. Затова сега е като болен пациент, който трябва да се лекува."

Това каза пред Нова телевизия ген. Димитър Владимиров, бивш директор на НСО.

Той смята, че проблемите в НСО са започнали след приемането на закона за службата, който е "калпав и изготвен от некомпетентни хора“.

"Една от грешките в него е началници на службите да стават лица не от системата. Те деформираха службата. Те нямаха опит, а спецификата на службата е много различна и от МВР, и от военна полиция, няма аналог", коментира той.

Освен това, по думите му, се е създала психоза в обществото срещу службата.

"Първо трябва да се промени законът", смята ген. Владимиров. Според него в закона е допусната и "политическа насока".

Освен това ген. Владимиров заяви, че през 2004 г., когато той е бил шеф на НСО, бюджетът на службата е бил 13 млн. лева, а сега е 40 млн. лева.

Според него в последните години се разширява кръгът на охраняваните лица, без обаче това да се налага от обстоятелствата.

Владимиров смята още, че щатът на НСО е прекалено раздут.

"Президентът го охраняват трима, има други с по пет-шест човека охрана, това е разход на сили и средства и заради това не стига бюджетът", заяви той.

Според него професионалисти напускат службата, много трудно се назначават на работа нови кадри, особено шофьори, защото и заплатите не били големи в НСО, а трябвало и да се засили подготовката.

"Обидно е хората да наричат служителите на НСО пазванти, те не са супермени, те са подготвени хора, но и на тях може да им се случи да направят катастрофа, много рядко е по тяхна вина", сподели още ген. Владимиров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар