Зима

Зима
Пролет

27 януари 2020 г.

Октоподът забрани отговорни за хазарта лица да бъдат споменавани

Задава се поредния филмов екшън, в който прокурори, политици и подбрани фигури от бизнеса и аналитичния сегмент, ще разтягат локуми по темата...
 
Единият от братя Найденови дава охотно интервюта. В тях разкрива 30-годишни действия на задкулисието. Така твърди. 

Острието му е насочено изцяло срещу Комисията по хазарта. Шеф на тази комисия от април 2019 г. е Александър Георгиев. Дотогава Георгиев е бил заместник шеф на НАП.

Той е считан за доверено лице на предишния шеф на данъчните Бойко Атанасов, който пък е известен като „дясна ръка“ на финансовия министър Владислав Горанов. За тримата в някои среди се говори, че са от групата, която управлява, контролира и се грижи за интересите на политико-олигархичен кръг, който управлява държавата.

Брат Найденов, както вече споменахме, насочва своите стрели към Комисията по хазарта. Там от много години прикривали или спомагали за заобикаляне на закона. От това държавата загубила стотици милиони. Найденов твърди също, че правозащитните и правоохранителните органи в страната работят много добре. Там срещнал много добри професионалисти. На тях той разказал всичко, което знае. „А знам много, защото 30 години съм в този бизнес“, твърди Найденов в студиото на „Неделя 150“ на БНР. От разкритията излиза, че Васил Божков отдавна гази закони и разпоредби и това Найденов е „осветил“ на съответните служби и прокурори. Щом знае всичко (сега е на 47 години, излиза, че почнал в хазарта на 17 години…), значи е посочил и с кого Божков е успявал да реализира стратегията и тактиката си.

От източници в прокуратурата обаче научаваме, че сред изброените виновници за неполучените стотици милиони от държавата, липсват някои лица, които по всяка логика, би трябвало да оглавяват списъка. Например министърът на финансите, който отговаря пряко за Комисията по хазарта, данъчните, АДФИ и др. контролни органи.

Няма го министърът, сякаш през цялото време е живял някъде другаде и е нямал понятие какво става тук. Няма ги и съответните му заместници, отговарящи за контрола на Комисията. И те са живели другаде. Шефовете на НАП и те подписвали данъчните декларации на фирмите на Божков без да усетят капаните.

Шефът на АДФИ, бивш кадър на ДАНС, също нямал понятие какво се случва. С какво ли е бил зает?...

Сред имената на заподозрените съучастници в хазартната завера липсва и едно име, което все по-често изплува там, където има далавери за милиони и милиарди. То - лицето - рекламира, разпространява милиони талончета, печата талончета, участва дейно в развитието на този „спорт“, но никой не смее дори да го спомене.

Найденов съобщава по радиото, че Божков се изживявал като най-силният човек в държавата, по-силен от политици и властта. Но държавата сега се заела с него и щяла да покаже, че си е на мястото. Трийсетина години е дремала, но сега се събудила… И щяла да удари съкрушително непобедимия Божков, който е нещо като Кашчей Безсмъртни, дето имал седем живота...

И наистина сценките приличат на приказка на ужасите. Сред персонажите е и Валери Симеонов. Той също сочи единствено към Комисията по хазарта. Попитан за финансовия министър, моментално изрецитира, че Горанов бил от най-успешните членове на кабинета. Сакън, за него лоша дума немой да се каже. Симеонов твърди още, че отдавна му е направило грозно впечатление, че талончета за хазартни игри се продават буквално навсякъде, включително на забранени от закона места: до детски градини, училища, болници и пр. Дори иронично пита журналистите: „А вие не сте ли видели това безобразие“? Видели сме, отвърна му една кака от сутрешен тв блок, - но не сме фактори в държавата и нас никой не ни пита. 


Не е права тази кака, защото докато няколко сайта пишеха за проблемите в хазарта, телевизиите и т.нар. големи медии мълчаха и прибираха парите от рекламата на същия този бизнес. Продължават да ги прибират и да премълчават истинските отговорни за неполучените милиони.

Задава се поредния филмов екшън, в който прокурори, политици и подбрани фигури от бизнеса и аналитичния сегмент, ще разтягат локуми по темата. Ще има сензационни разкрития и дори арести. Чува се, че се обсъждат белезници за самия Божков, което ще е истинска бомба. Възможно е да станем свидетели на протести и антипротести.

В един момент премиерът Борисов ще натовари пореден олигарх да поеме финансирането на „Левски“, а въпросният милионер ще заяви, че го прави доброволно, защото от малък обича „сините“. Като компенсация ще получи „чадър“ за бизнеса си. Докато дойде време да ударят и него… Така Борисов пак ще е спасител, а скандалът ще мине на втори план, изместен от нещо актуално и много цветно.

Васил Божков ще понесе щети. Но няма да да бъде осъден, защото законът е позволявал да се случи това, което се е случило. Лобистите на този закон ще бъдат прикривани или ще се оправдават с всякакви аргументи. Сегашният шеф на Комисията по хазарта ще повтаря, че е от няма и година на поста и не е знаел какво става там. Старият председател ще си намери друго оправдание. Министърът на финансите е невинен по презумпция, защото е важна фигура в кабинета и още по-важна за задкулисието.

В крайна сметка ще го отнесат двама-трима членове на комисията, за да не излезе, че прокуратурата бяга на място. Ще се набележат нови мерки за контрол, промени в закона и пр. Всичко в името на обществото.

Гражданите? Те ще духат супата. Една част от тях ще продължат да търкат талончета с надеждата, че ще ги покажат по телевизията със спечелен джакпот. Тези още не са разбрали, че става въпрос за сюжет, в който те не са предвидени да печелят, а да дават паричките си.

Поредната буря в българската чаша, в която скоро няма да има и вода.

Глас от публиката: Прокуратурата ще проверява ли и дейността на „Лафка“? Отговор на сценаристите: Шоуто не предвижда сцена с октопод, който си изяжда пипалата.

Защото цялата тази поредна скандална приказка е приказка за корупцията.



Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар