Зима

Зима
Пролет

28 януари 2020 г.

Как Бойко "гаси пожари" след гафовете на Менда

Въпросът е докога ГЕРБ ще са рецидивисти в гафовете си!...
 
Властта отново гаси пожари, запалени от самата нея.

Преди три дни председателката на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) буквално изправи косите на българите.

По тъмно, без предварително оповестяване, на 23 януари тя внесе поправки в Закона за БНБ, отнасящи се до Валутния борд и курса на лева спрямо еврото. Така със законопроекта си Стоянова даде широка възможност да се правят спекулации от типа "ще падне ли борда", "да сменяме ли левовете в евро".

Поправката предизвика вълнения и защото бе старателно "опакована", за да не си личи - текстът бе вкаран в друг закон, чрез преходните и заключителни текстове на който се променя закона за БНБ. Това е тактика, неведнъж използвана от депутатите от ГЕРБ и от самата Менда Стоянова, когато искат да прокарват "през задната врата" поправки в закони, за които се знае, че ще предизвикат напрежение.

Впрочем, и към този момент  законопроектът на Менда се пази в пълна тайна, защото все още не е качен на сайта на парламента, а пък коментарите по него бълват непрекъснато.

Днес от текста на Менда се отричат всички във властта: премиерът, финансовият министър, гуверньорът на БНТ, които уверяват, че България ще влезе в чакалнята на Еврозоната с настоящия курс на лева и няма да се пипа Валутния борд до официалното въвеждане на еврото у нас.

Не за първи път след законодателни изцепки на дългогодишната шефка на бюджетната комисия (Стоянова я ръководи в 41-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание) се налага премиерът Борисов да "гаси пожари".

На 29 юни 2018 г. депутати от ГЕРБ, сред които и Стоянова, изненадващо внесоха законови изменения, според които акцизът върху т.нар. нагреваеми тютюневи изделия ще се изравни с този върху конвенционалните цигари от 1 октомври. Това породи съмнения за прокарване на лобистки интереси. Темата повдигнаха дори представители на коалиционния партньор "Обединени патриоти", което вбеси Борисов. И той поиска законопроектът да бъде изтеглен. Но се стигна до компромис - акцизът на бездимните цигари стана 40% от този на обикновените.

Между двете четения ГЕРБ се отказаха и от друга "оригинална" идея - на бутилките бира над 5 литра да се слага бандерол.

В края на 2018 г. Менда Стоянова предложи поправки в Кодекса за застраховането - не само да има лимит за обезщетения за неимуществени вреди, но и го закова на 20 000 лв. Идеите ѝ отново породиха съмнения в лобизъм и възмущения от страна на близките на жертви на катастрофи. Премиерът се намеси и нареди поправките да не се гласуват, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

През ноември 2019 г. Менда Стоянова стана инициатор на поправки в данъчните правила, които медите нарекоха "анти-букинг". Измененията бяха подписани от Стоянова и лидера на НФСБ Валери Симеонов. Според тях собствениците, които отдават имоти под наем чрез интернет платформите за споделени услуги, да минават през специална регистрация.

Измененията бяха заложени по изпитания начин - с поправка в Закона за туризма, съдържаща се в преходните и заключителни разпоредби на държавния бюджет. Тя бе внесена между двете четения на законопректа за държавния бюджет.

Избухна скандал и като резултат Стоянова и Симеонов редактираха предложенията си - разбраха се имотите за краткосрочно настаняване да не се категоризират, а само да се регистрират като туристически обекти.

Може да се изброяват още десетки случаи, когато депутатите на ГЕРБ промушват пред очите на Менда Стоянова откровено лобистки законопроекти: за лекарствата, купувани от частните и държавни болници, за различното облагане на частната и държавна лотария, . Резултатът винаги е един и същ - ощетяване на обществото и държавата в полза на частни интереси. В случая с Валутния борд обаче  бе прекрачена една норма, която щеше да взриви страната.

Борисов бързо се усети какво следва от поредните недоразумения на Менда и светкавично даде заден. Както винаги досега.

Въпросът е докога ГЕРБ ще са рецидивисти в гафовете си!




Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар