Зима

Зима
Пролет

11 януари 2020 г.

Иран призна, че украинският самолет е свален случайно в резултат на "човешка грешка"

Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност
 
Украинският пътнически боинг, който катастрофира близо до Техеран, беше случайно свален в резултат на „човешка грешка“, призна Генералният щаб на въоръжените сили на Иран.

Според изявлението, самолетът е бил обстрелян, тъй като е летял в близост до военно съоръжение на Ислямския революционен гвардейски корпус, поставено в готовност заради възможен отговор на САЩ на ракетните атаки срещу американски бази в Ирак.

Иран ще продължи да разследва обстоятелствата, при които „непростима човешка грешка“ доведе до катастрофата на украинския самолет край Техеран, заяви иранският президент Хасан Рохани.

„Вътрешното разследване на въоръжените сили стигна до заключението, че ракета, изстреляна заради човешка грешка, доведе до страшната катастрофа, при която загинаха 176 невинни хора“, се казва още в изявление до Рохани, публикувано в Туитър, съобщава Cross.bg.

„Украинският пътнически самолет - полет 752, е излетял от летище "Имам Хомейни" и е преминал близо до обект на Революционната гвардия. При тези обстоятелства самолетът е попаднал под непредумишлен обстрел и тази човешка грешка е довела до невинни жертви на сънародници и чуждестранни граждани“, беше заявено по иранската държавна телевизия.

Съобщава се още, че виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

От своя страна иранският външен министър Джавад Зариф написа в Туитър, че „човешка грешка по време на криза, провокирана от американския авантюризъм“ е довела до катастрофата. Той изрази своите съболезнования и извинения на семействата на загиналите в катастрофата.

Признанието на властите в Техеран бе направено ден след като началникът на гражданската авиация на Иран отрече твърденията, че самолетът е бил свален. Както и на фона на сериозен международен натиск Иран да извърши обективно разследване, след като няколко западни правителства обявиха, че самолетът е бил свален от иранска ракета.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар