Зима

Зима
Пролет

5 януари 2020 г.

Когато Червената армия подари живота на "пановете": Кой спаси Полша от изтребление — американците или Сталин?

При освобождението на Полша през 1944-1945 г. загиват над 477 хиляди съветски войници, повече от един милион и половина войници са ранени...
 
Войските на 1-ви Белоруски фронт под командването на маршал Георги Жуков, състоящи се от 800 хиляди души, повече от 14 хиляди оръдия и минохвъргачки, повече от 3 хиляди танкове и самоходни установки, повече от две хиляди самолета, започват защитата на река Висла.

Започва Висло-Одерската операция на Червената армия на СССР срещу нацистка Германия.

Малко преди това американо-английските съюзници се разбягали като мишки при Ардените под напора на силите на Вермахта.

Срещу Червената армия на СССР застанала 9-та армия от група армии „А” („Център” от 26 януари) под командването на генерал-полковник Йозеф Харпе (от 17 януари генерал-полковник Фердинанд Шернер), състояща се от 143 хиляди души, повече от 2 хиляди оръдия и минохвъргачки, повече от 700 танка и щурмови оръдия.

 Освобождение на Краков

На 12 януари съветските войски започват настъпление, за 4 дни пробиват защитните сили на противника на фронт от 270 километра и напредват 100-130 километра на запад.

През нощта на 17 януари 1945 г. варшавската група фашисти от север е превзета от войските на 47-та армия, 1-ва полска армия нанася удар от юг към Варшава, от югозапад пътят на отстъпващите германци е пресечен от 61-ва армия, а от запад — от 2-ра гвардейска танкова армия.

Към 12 часа на обяд Варшава е напълно освободена. От 1 310 000 предвоенно население в града остават само 162 000. След бруталното потушаване на Варшавското въстание през октомври 1944 г. германците систематично унищожават всички исторически сгради. Участниците в операцията си спомнят, че по улиците на полската столица са видели „само пепел и руини, покрити със сняг, жителите на града са били изтощени и облечени почти в парцали“.

За освобождението на поляците и спасението на англо-американските съюзници съветските войници заплатили със живота си.

 Познан, червеноармеец на улица в града

През 2019 г. началникът на Централния архив на Министерството на отбраната Игор Пермяков най-накрая разкри истинските цифри на загубите. Общо при освобождението на Полша през 1944-1945 г. загиват над 477 хиляди съветски войници. Повече от един милион и половина войници са ранени.

А ето сега обвиняват Сталин в сговор с Хитлер!!!

И това го правят потомците на тези хора, които Хитлер просто би унищожил без да му мигне окото — още преди да се стовари върху него мощта на Червената армия на СССР.

Както се казва, ако имаш такива приятели, врагове не ти трябват.

Форсиране през река Одер

Петя Паликрушева, News Front

Няма коментари:

Публикуване на коментар