Зима

Зима
Пролет

4 януари 2020 г.

Борисов, Радев, ДПС: какво предричат звездите

От новогодишната баница с късмети на Борисов му се падна "ДПС", а на самото ДПС му се падна не само цялата баница, но и баклавата и суджукът...

1. ГЕРБ

Звездата на Бойко Борисов ще продължи да изразходва ядрените си ресурси и от фазата на син гигант ще преминава към червено джудже, с тенденция да се превърне в гигантска черна дупка. Гравитацията на тази дупка ще е толкова голяма, че ще бъде в състояние да погълне цялата управленска мрежа и прокурорския ѝ чадър, а при злощастно развитие на нещата и парите на някои спестители, както стана в случая "КТБ”. Глътне ли нещо черната дупка, оттам и светлина не се връща. Най-много да се появи някое калпаво прокурорско обвинение от 10 хиляди страници, което обаче е просто звезден прах в очите на хората.

За да предотврати подобно развитие на нещата, премиерът ще продължи да търси инвеститори за ядрените си мощности в АЕЦ “Белене”. Ще продължат и молитвите за дъжд, които - за разлика от търсенето на инвеститори - все пак ще дадат някакъв резултат, особено през пролетните месеци. В първата част на годината ще се появят руски влъхви, предрешени като инвеститори, които всъщност ще искат да ни продадат останалото оборудване за въпросната централа.

От баницата с късметите на премиера му се падна “ДПС”, което означава, че Движението ще продължи да го подкрепя при определени взаимно изгодни условия. Астрологията потвърждава късмета от баницата, защото медийният асцендент на Борисов си остава във фазата на полумесеца. Тоест, дори да е червено джудже, на синия екран и в кафявата преса той пак ще изглежда като син гигант.

2. БСП

Политическата звезда на Корнелия Нинова има уникалната способност да изгрява и да залязва на изток. И през 2020 година тази звезда отново ще кръжи около звездата на Спаската кула в Кремъл. Поради тази неадекватност на траекторията си БСП няма да успее да убеди хората, че е автентична алтернатива на ГЕРБ, а не просто опит да се наложат Путинови политики в относително демократична среда. И тъй като и самата ГЕРБ се вдъхновява от Путин в областта на съдебната система и медиите, съвсем не става ясно на какво точно е опозиция БСП.

От новогодишната баница на Корнелия Нинова отново ѝ се падна “Виктор Орбан”. На БСП пък се падна “консервативен социализъм”, в което мнозина виждат лош знак за предстояща политическа суша.

3. ДПС

ДПС навлиза във фазата на комерсиалния Меркурий. Движението ще продължи да кешира успешно  политическото си влияние. Медийната му империя не само ще се запази, но и ще завладява Нова територия. Пристанището на Ахмед Доган ще привлича все повече държавни инвестиции и лека-полека ще започне да измества пристанищата във Варна и Бургас. В крайна сметка от тази политика ще спечелят ДПС и пристанището в Констанца, а България ще загуби инвестиции, правова държава и медиен плурализъм (доколкото все още ги има).

На ДПС от новогодишната баница му се падна самата баница. Паднаха му се още баклавата, суджукът и разпределението на порциите.

4. Обединени патриоти

Патриотите ще продължат да се разединяват и през 2020, защото звездите им следват различни траектории. Звездата на Волен Сидеров дърпа силно в евразийска посока и се връща в европейска орбита само срещу кеш. Звездата на Валери Симеонов върви на запад с регулярни избухвания, които застрашават да изпепелят цялата малка коалиция-мъглявина, прикриваща алъш-вериша между звездите на ГЕРБ и ДПС.

Най-интересна е звездата на ВМРО, която през 2019 изпадна в протуберанс заради покупката на осем Ф-16 за българската авиация. След инцидента с евродепутата Ангел Джамбазки в края на годината, звездата на ВМРО взе да криволичи по политическия небосклон, поради което посоката ѝ през 2020 остава неясна.

От новогодишната баница на Патриотите се падна “зелева чорба за изтрезняване”, което мнозина свързват с необходимост от охлаждане на страстите. Само че в страната няма толкова зелева чорба, която да охлади "патриотичното” опиянение.

5. Демократична България

Звездите предричат влизане на ДБ в следващия парламент. Но само ако черна котка не им мине път и не решат пак да се явяват на изборите поотделно. Звездите на ДБ не излизат от жълтопаветния спектър, което силно ограничава политическата гравитация на формацията. За да разширят спектралното си покритие, демократите ще трябва да надскочат специализираните теми и да представят цялостна алтернативна концепция за управление.

Що се отнася до традиционната баница, „Демократична България" я замени с щолен, кристмас пудинг и панетоне, при което късметите някъде се загубиха и хората ги глътнаха без да ги прочетат.

6. Нови звезди и падащи метеори

През 2020 година ще има изгряващи звезди и падащи метеори. Още не е ясно в коя от тези две групи ще се окаже Слави Тифонов, въпреки че асцендентът му е възходящ (което е тавтология, допустима в астрологията).

7. Президентът

И през 2020 година генералската звезда на президента Радев трудно ще се трансформира в политическа. Едно е да светиш на пагон и фуражка, друго нещо са политическият небосклон и синият екран. Но с дисциплина и постоянство звездата на Радев направи през 2019 серия успешни коремни възхождания при налагането на вето и връщането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От особена важност беше позицията на президента по рокадата Цацаров-Гешев, с която Радев даде сериозна заявка, че се възприема като алтернатива на ГЕРБ. Но след като не получи подкрепа от БСП в това си начинание, решителността му се сломи. В резултат президентът бързо подписа втория указ и започна консултации за промяна на конституцията - като един вид компромис между решимост и безсилие. Този компромис със сигурност ще маркира и 2020 година.

От новогодишната баница на президента се паднаха трохите, защото ГЕРБ и ДПС лакомо излапаха лъвския пай, Патриотите се сбиха за остатъка, а парчето на Корнелия Нинова бе изядено от Георги Гергов и енергийните лобита в БСП.


Даниел Смилов, Дойче Веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар