Зима

Зима
Пролет

25 януари 2020 г.

Лотария "България" - докато те забележат!

Двама се карат третият печели, казва народната мъдрост. Да видим кой ще е печелившият в този мегасблъсък на пари и интереси...

Докато съдът претегля няма ли такава държава и има ли такъв народ, а водата свършва, любителите на талончета ще изгорят и с лотарията. И все от управленска грижовност за обществения интерес.

След като информацията за фрапиращите разлики в изчисляването на лицензионните такси за държавната и частните хазартни оператори бе побутнато умело в медиите, властта си направи пас и в продължение на месеци нещата продължиха да си вървят постарому. А още тогава Васил Божков трябва да е бил наясно, че се канят да го сготвят. Както Цветан Василев е можел да очаква същото далеч преди удара срещу КТБ. В тези работи случайности няма. Просто сега дойде момента за поредното зрелище, в което истината се дави в море от безпределен цинизъм.

Управляващите, в чиито три поредни мандата държавата е изгърмяла със стотици милиони, не търсят вината в себе си и в назначените от тях калинки, но внасят един през друг промени в Закона за хазарта. Финансовият министър Горанов дори внесе нов проектозакон за Национална агенция по хазарта в последния момент.

Но да се върнем към въпросите! Без отговор е все още този защо и кой позволи таксата да бъде смятана и така, и иначе. И защо калинките (накацали от ресорната комисия до последния контролен орган), са тълкували и прилагали закона според зависи. Той, финансовият министър Владислав Горанов се мръщи сега на ситуацията, но довчера се усмихваше.

От опозицията в лицето на БСП пък не чакайте да влезе в "сблъсъка между хазартни босове". Като слуша човек автентичната левица колко е равноотдалечена от тях, ще рече, че дори не ги познава. Виж, отзивите откъм автентичната десница са по-смислени, защото казват същото, но поне не се правят на луди. Остава да изчакаме реакцията на феновете на "Левски" - които не изглежда вероятно да намерят общ език с протестиращите перничани на жълтите павета.

Междувременно си струва да бъде прочетено казаното от Васил Божков, защото другите са заети основно да шикалкавят. Така стават ясни няколко неща. На първо място, че бизнесменът е готов да плати нещо, но не и стотиците милиони, които няма да постъпят никога в държавния бюджет. При този закон всичко е пито-платено, а кьорав карти не играе. На второ място, Валери Симеонов стои само формално зад атаката, зад него е премиерът Бойко Борисов, които не си вдига телефона, а зад него са онези които могат да наредят атака срещу Божков. У нас и в чужбина. Очевидно времето на Божков е отминало. Както е казал народа "изпя си песента". Има нова играчи с нови мераци.

На въпроса може ли в България да се прави бизнес без политическа протекция, Васил Божков отговаря: "Случва се докато те забележат". Но понеже няма как тъкмо той да е останал незабележим, точният израз е: "докато те набележат".  И друг бизнес опитвали да му вземат, но сега тръгнали вече "малко безпардонно". А политиците винаги пречели на бизнеса, оцеляването било въпреки тях, което не е лъжа.

Ако ви се струва цинично, не бързайте. Тя, държавата не подпомага големия бизнес, а просто го дава назаем срещу съответната лихва. И винаги може да си го вземе със съответната доза циничен популизъм, в който място за отговорност няма. Колкото до оздравителния ефект върху финансите на търкащите талончета, чудесата са само в рекламите. Парите за лотарийни надежди нито ще бъдат дадени за по-добра храна, нито за създаване и отглеждане на деца, нито ще бъдат инвестирани в нещо смислено. А разликата между частната лотария и държавното е основно в имената на хазартните босове.  


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар