Зима

Зима
Пролет

6 януари 2020 г.

След убийството на Касем Сюлеймани...

Опитвам се да видя позитивите и негативите в убийството на Сюлеймани.
 
Моля, помагайте, надявам се заедно да допълним списъка.
 

Позитиви:
 

1) САЩ ликвидираха показно мозъка на шиитската съпротива срещу тях.
2) Тръмп доказа, че може да бие през зъбите всеки, който застраши САЩ.
3) 94%  от атентатите в Западна Европа и по света към момента са извършени от радикализирани сунити (уахабити, салафити) - членове или симпатизанти на Ислямска държава и Ал Кайда. От тук нататък всяко терористично действие ще бъде удобно приписвано на шиитите. Аудиторията е толкова проста, че няма да направи разлика между радикализирани сунити и шиити, които всъщност са врагове и се млатят едни други.

Негативи:
 

1) С убийството на government official (държавен служител), а не терорист като Багдади и бин Ладен, САЩ създават кофти прецедент, и отключват редица действия, които не са в полза нито на тях самите, нито на Европа, нито на Близкия изток.
2) Иран заяви, че ще се откаже от всичките си ангажименти по ядрената си програма. Ех, че яко - съвсем скоро Иран официално ще си има ядрена бомба.
3) Парламентът на Ирак прие резолюция да изгони американските войски от иракска територия.
4) Натискът срещу салафитските джихадисти отслабва и ще имат време да се прегрупират и укрепят.
5) Иран вече обяви, че ще удря американски военни обекти.
6) Цената на петрола скочи моментално.
7) Ако американски синове започнат да се завръщат в ковчези, репутацията на Тръмп може сериозно да пострада и дори да застраши почти сигурната му към момента победа на изборите. Още повече, че вече има сериозно брожение не само сред демократите (те врещят каквото и да направи Тръмп), но и сред онези привърженици на републиканците, които заложиха на визията му за изтегляне на САЩ от Близкия изток.




 Ирини Зикидис

Няма коментари:

Публикуване на коментар