Зима

Зима
Пролет

8 януари 2020 г.

Пет начина да бъдете по-щастливи

За да бъдете удовлетворени от това, което правите и да сте по-щастливи, трябва да пренаредите приоритетите си
 
Едно от нещата, които всеки си пожелава за новата година, е да бъде по-щастлив. 

Може би няма идеална формула за това, но каквото и да си говорим, ще стигнем до извода, че от нас зависи как ще се чувстваме през следващите 12 месеца. Понякога самите ние саботираме благополучието си като си усложняваме живота с какво ли не.

За да бъдете удовлетворени от това, което правите и да сте по-щастливи, трябва да седнете и пренаредите приоритетите си. А за да стане това, задължително направете разбор на изминалата година и напишете на лист всички хубави и лоши моменти, както и предизвикателства, с които ви е сблъскала съдбата. Помислете от кои токсични приятелства искате да се отървете, на кои хора държите и на кои може да се разчита. Напишете имената и на онези, които по един или друг начин сте пренебрегвали през 2019-а.
 

Ето 5 неща, които трябва да промените, за да бъдете по-щастливи:

Постоянно ровене в миналото

Ако искате да имате по-спокоен и щастлив живот, спрете да се връщате отново и отново в миналото. Животът продължава, а вие стоите на едно място, като постоянно се връщате към неща, които другите отдавна са забравили.

Трябва да приемете, че само ще си навредите, ако си припомняте минали моменти и се обвинявате, или по-лошото – постоянно натрапвате на другите за неща, за които не искат да говорят. Според психолози, най-добрият начин да се отърсите от лошите моменти, е като правите планове за настоящето.


Страх от промяна

Това е свързано с гледането в миналото. Има случаи, в които човек се е опарил преди години и това му е оставило такъв белег, че той не може да продължи начисто. Според терапевта Хелън Стийд, човек трябва да приеме промяната като неизбежна. Ако се страхува, той ще продължи да страда и няма да отвори сърцето си за хубавите неща, които могат да му се случат.

Промяната носи възможност за усъвършенстване в най-различни аспекти. Гледайте на нея като на нещо добро, с което ще стигнете до успеха.
 

Обсебване от драмата

Ако ви се е случило нещо лошо, не е лесно да го преодолеете и да го забравите за няколко дни. Въпреки това, колкото повече говорите за това, не само че сте досадни за околните, но и започвате да се обсебвате от случилото се, с което само тъпчете на едно място. Няма лошо да поговорите за станалото и някой да покаже подкрепата си към вас, като ви изслуша и даде съвет, но в един момент разговорите по една и съща тема стават досадни.

За да не ставате досадни и да спрете да говорите за онова, което ви е наранило, мислете всеки път преди да кажете нещо – дали сте го споменавали преди, как ще реагират околните...

Да угодите на всички

Невъзможно е да се харесате на всички. Няма и как да помогнете на всички, които имат нужда от вас. През новата година се раздавайте единствено за хората, на които държите, иначе рискувате да ви използват и да ви се качат на главата. Съсредоточете се върху това, което ви прави щастливи.

Поставяте другите на първо място

Ако сте човек, който не е равнодушен към проблемите на другите, със сигурност много често пренебрегвате своите нужди за сметка на останалите. Никой не казва, че не бива да сте отзивчиви, но все пак през новата година се опитайте да поставяте себе си на първо място, после останалите, за да сте по-щастливи. Не забравяйте, че понякога самолюбието е полезно.




Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар