Лято

Лято
Лято

3 януари 2020 г.

Русия спря износа на петрол за Беларус

Двете страни не се договориха за условията след изтичането на досегашния договор, най-спорното от които е цената
 
От 1 януари Русия е прекратила износа на петрол за Беларус и рафинериите там са приведени в режим на минимално потребление, а запасите са достатъчни за около 20 дни. 

Причината е, че въпреки телефонните разговори на 30 и 31 декември между президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко двете страни не се договориха за условията след изтичането на досегашния договор, най-спорното от които е цената.

От руския монополист "Транснефт" обясниха днес, че транзитният пренос не е засегнат, а внос за клиенти в Беларус няма, защото руски компании не са поискали такъв за новата година.

"Ройтерс" съобщи за задаващия се проблем в последните дни на 2019 г. Позовавайки се на 6 източника от бизнес средите, агенцията посочи, че руските компании са започнали да складират близо 2 млн. тона петрол по танкери, рафинерии и в системата на "Транснефт" или да пренасочват количествата за Беларус към други направления, включително към черноморските пристанища. Това може да създаде излишък от обеми от сорта Urals на някои пазари.

Москва призова в края на декември медиите да не разпространяват "апокалиптични сценарии", защото има договорка с Минск за преминаване към временно споразумение до постигането на окончателно. Но на 31 декември Лукашенко възложи на правителството да търси алтернативни доставки от места като Саудитска Арабия и САЩ. В интервю на 24 декември той говори за реверсивно използване на две от трите тръби на транзитния петролопровод "Дружба". От "Транснефт" определиха подобни заявления като политически, съобщава Dnevnik.bg.

По "Дружба" преминават около 10% от вноса на петрол в Европа. Това са над 1 милион барела дневно за държави като Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Германия.

Евентуалните преговори може да бъдат подновени най-рано следващата седмица, тъй като Русия е в коледни празници до 9 януари.Няма коментари:

Публикуване на коментар