Зима

Зима
Пролет

4 януари 2020 г.

Рекорден скок на пенсиите в Румъния, ще се справи ли финансово страната?

Управляващи вярват, че с решението си ще увеличат събираемостта на данъците и ще намалят бюджетните разходи
 
Румъния готви рекордно увеличение на пенсиите през септември. 

Планът на кабинета, който встъпи в длъжност миналия месец, предвижда ръст от 40% в края на лятото. Как ще изглеждат доходите на съседите ни и ще се справи ли финансово страната с това?

Правителството, което встъпи в длъжност миналия месец, запази закон, внесен от предишния левоцентристки кабинет. Според него пенсиите в страната трябва да се увеличат с 40% този септември.

Румънското правителството обеща да намали бюджетния дефицит до 3.6 процента от брутния вътрешен продукт следващата година от 4.4% през текущата. Икономисти обаче се съмняват в подобен сценарий.

Журналистът с румънски произход Владо Береану обяви пред Bulgaria ON AIR, че вярва, че съседите ни могат да се справят икономически и с това, и със следващите сериозни увеличения на пенсиите, заложени през следващите 2 години.

Управляващи в Румъния вярват, че с решението си ще увеличат събираемостта на данъците и ще намалят бюджетните разходи, за да спре увеличаването на дефицита. Икономисти обаче вещаят друго.

Други обаче вярват, че повишаването на пенсиите в Румъния е повече от нужно и страни като нашата трябва да взимат пример.


Няма коментари:

Публикуване на коментар