Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2020 г.

Общественият транспорт в Люксембург ще бъде безплатен от 1 март

За 20 години населението се е увеличило с една трета, половината от гражданите са чужденци, а задръстванията са навсякъде сутрин и вечер
 
Люксембург ще стане първата държава в света, в която общественият транспорт ще бъде безплатен от 1 март, с цел да насърчи хората да се откажат от колите си.

Пътниците ще трябва само да представят документ за самоличност, за да използват автобусите, трамваите и влаковете на страната.

В допълнение към тази мярка, Министерството на транспорта също се стреми към изграждане и на по-ефективна и модерна мрежа за обществен транспорт през следващите години, за да я направи по-привлекателна. Люксембург е една от страните в Европа с най-висок процент автомобили.

Безплатният обществен транспорт беше едно от обещанията на правителствената коалиция. Мярката ще струва 41 млн. евро годишно и ще бъде финансирана от данъци.


За 20 години населението се е увеличило с една трета, половината от гражданите са чужденци. Освен това около 200 000 души от Франция, Белгия и Германия пътуват всеки ден, за да работят в Люксембург -  увеличение със 140 процента в сравнение с 2000 г. Задръстванията са навсякъде сутрин и вечер. Наистина навсякъде.

Министърът на мобилността Франсоа Бауш от „Зелените“ неведнъж е казвал, че не очаква много шофьори да преминат към градския транспорт просто заради безплатните билети. Решението за безплатния транспорт било само „черешката на тортата на всеобхватна мултимодална транспортна стратегия” - която възнамерява да направи местния транспорт толкова привлекателен, че хората да могат да ползват надеждно услугата за обществен транспорт (ÖPNV), пише германският Handelsblatt, цитиран от Investor.bg.

Тъй като данъкоплатците на сравнително богатото Велико Херцогство вече са поели 90 процента от разходите за обществен транспорт в размер на 491 милиона евро, пълното минаване на безплатен транспорт означава „само“ допълнителни разходи от държавата в размер на 41 млн. евро. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар