Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2020 г.

Почти 3/4-ти от българите са сериозно притеснени за евентуална водна криза

Едва 9% са тези, които са спокойни, защото са убедени, че около тяхното населено място има достатъчно вода
 
Повече от 2 месеца Перник е на тежък воден режим. Градът бедства заради водната криза и критично намаления обем на язовир "Студена" от 18 ноември, когато беше въведена крайната мярка.

Надежда се появи през изминалата седмица, когато се прие решение част от водата за София да се подава за миньорския град. Общо 13,5 км ще е дълъг водопрoводът, изграждането на трасето се очаква да продължи около месец и половина, като ще се подават по 300 литра вода в секунда.

За момента обаче водният режим за Перник остава в сила в часовете, които бяха въведени, а сухата зима определено не спомага за бързото решение на проблема. Нещо повече – липсата на дъжд и сняг може да се окаже сериозен проблем в бъдеще и за други язовири на територията на страната.

След водната криза в Перник, страх ли ви е от режим и във вашия град? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 2608 души.

Оказа се, че почти 3/4-ти от българите са сериозно притеснени за евентуална водна криза и в тяхното населено място. Всеки четвърти например (26%) е притеснен, че заради липсата на валежи цяла зима много градове ще бъдат застрашени от водна криза. Всеки втори пък (51%) смята, че опасност от воден режим има, но това не е толкова заради природата, колкото заради нарушения на закона и използването на водата за различни бизнес цели.

Едва 9% са тези, които са спокойни, защото са убедени, че около тяхното населено място има достатъчно вода. Други 3% пък вярват, че след случилото се в Перник и акциите на прокуратурата ще се вземат необходимите мерки и няма да има подобни проблеми скоро у нас.

11% от анкетираните пък посочват, че липсата на вода в Перник е чисто регионален проблем и доста се преекспонира в последния месец.



Няма коментари:

Публикуване на коментар