Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2020 г.

Капани и трапери на лов за президент

Ако Радев е усетил какво му се готви, би могъл на свой ред да изненада противника...

Поредната порция с информация около атаката на прокуратурата срещу президента Румен Радев бе обяснението на главния прокурор Иван Гешев по БНР: „Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите.

Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ”. 


Гешев не я назовава – трябва сами да се сетим. Сещаме се. И бизнесмена знаем кой е.

Продължението е, че в разследването на ДАНС протекло и името на президента…

Няма никаква случайност в това да се подава информация за скандала на час по лъжичка, защото идеята да се задържа общественото внимание върху темата колкото е възможно по-дълго.

Какво се е случило?

Според запознати, става дума за класически капан. Службите и прокуратурата, водили разследването на въпросната фирма, са спипали известен бизнесмен, чиито действия били по ръба на закона. Той не от вчера е в полезрението на съответните структури, но поради добри познанства в политическите и управленските кръгове, успявал да лавира в изпълнената с рискове дейност. Вече зависим, заради различни грехове, той се съгласява да участва в залагане на капан, в който да бъде подмамен президентът. Примамката е конкурсът за купуване на бойни самолети за армията. За целта бизнесменът провежда разговори с различни лица, включително чужденци. В тези разговори става дума за цени и комисионни. 

Цацаров е бил запознат с плана-капан още от неговото прилагане. Изчаквал се е подходящият момент той да щракне. Това става през февруари, когато новият главен прокурор отправи няколко въпроса към Конституционния съд, свързани с имунитета на държавния глава.

Последва замисленото подаване на информация за публиката като епизоди от тв сериал.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков обаче издаде четата, като прибързано заяви, че се обмисля процедура по импийчмънт срещу Радев. По този начин лъсна връзката между служби, прокуратура, ГЕРБ и изпълнителната власт. Затова от ГЕРБ побързаха да дадат заден ход и се отказаха от импийчмънта. Засега.

Оттук насетне ни очаква повдигане на завесата около фирмата и нейният собственик. Той пък ще направи съответни изявления – по примера на Бисер Лазов за КТБ и Цветомир Найденов от Ефбет срещу Васил Божков – които да насочат вниманието към мишената – президента. 

Това ще става бавно и методично, по вече изпитания метод. Идеята е Румен Радев да се защитава, да обяснява и да допуска грешки. 

Въпросът е как ще реагира той. Може да се хване в капана и да тръгне по пътя на твърденията, че няма сестра. Пеевските медии обаче ще го заливат с обвинения, внушения и манипулативни информации.

Но ако Радев е усетил какво му се готви, би могъл на свой ред да изненада противника.

Преди дни премиерът Борисов цитира по повод обръщението на Радев към народа своя дядо, който му казвал, че „Който копае гроб другиму, сам пада в него“.

Поговорката е ясна, но се отнася за всички.

Освен народния мъдрец съществува и Втория закон на Чизхолм, който гласи: „Ако изглежда, че нещата се развиват добре, значи нещо не сте видели“. Добре е политическите трапери да го имат предвид.



Дарина Методиева
, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар