Зима

Зима
Пролет

28 февруари 2020 г.

Карантина или диктатура - изберете сами!

Предимствата на карантината пред диктатурата са очевидни и най-вече не се налага управляващите да ни лъжат, че е в наша полза

Истерията стигна дотам, че когато някой наблизо каже коронавирус, вече подскачаме като опарени. А ако не дай боже някой се изкашля, с светкавично се отправяме към дома, за да се разтрием външно и вътрешно с 50-градусова скоросмъртница, като старателно замезваме скилидка чесън. 


След тази процедура карантината е наложителна, по обясними причини.

Паниката е голяма, а емоциите се отразяват пагубно на мисловния процес. Пример за такова отклонение са коментарите на управляващите как хората със съмнение за коварната болест ще попадат под карантина - с болничен, неплатен или платен отпуск. Шефката на парламента Даниела Дариткова ги пуска в болнични, а здравният министър Кирил Ананиев и колежката му от социалното министерство Деница Сачева не щат и препоръчват платен или неплатен отпуск.

Само работодателите все още не са се изказали по въпроса. Като знаем радикалните им възгледи за болничните изобщо, можем да допуснем, че те ще обявят всеки заболял за симулант. И ще препоръчат строг контрол и внезапни проверки на полицията и НОИ в домовете на залежалите се.

Макар че у нас все още няма потвърден случай, коронавирусът е причина за известни разминавания в говоренето и поведението на хората във властта. Вицепремиерът Томислав Дончев като типичен технократ например смята, че не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус.

Може да е прав, но е любопитно какво щеше да каже, ако и той се намираше в самолета на българската делегация за Гърция, водена от премиера Бойко Борисов. Както е известно, малко преди излитането му в сряда, една от придружаващите министър-председателя журналистки взе, че се изкашля и тутакси бе свалена от самолета. За всеки случай, въпреки че тя била известна с това, че е страстна пушачка.

На страха очите обаче са големи. Не ми се мисли какво би се случило, ако почнем да кашляме масово? Особено пред парламента и Министерския съвет? Не под формата на протест, а ей така?!

Не е изключено да ни поставят под карантина, макар че трудно. Но ако се намеси главният прокурор Иван Гешев, не се знае.

От гледна точка на обществено-политическата реалност у нас всенародната карантина в условията на вилнеещ коронавирус донякъде би имала положителен ефект. Гешев ще си реши проблема с битовата престъпност, вместо да гледа строго изпод каскета си, докато лови кокошкарите из страната. Ще се спестят пари на хазната, които народните представители уж харчат за срещи с избирателите си.  Очакваното повишение на цената на тока ще мине безболезнено, без масови протести и традиционната оставка на правителството. Депутатите няма да се крият когато си пишат законите, задкулисието ще излезе на светло. И приказките за пълзяща или прокурорска  диктатура ще секнат...

Въобще предимствата на карантината пред диктатурата са повече. Особено когато не се налага да ни лъжат, че е в наша полза.



 Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар