Зима

Зима
Пролет

29 февруари 2020 г.

КЗК избяга от манипулациите при тока

Работата на КЗК през последните години съвсем не е да пази конкуренцията, а по-скоро да изпълнява политически поръчки...
 
Макар да бе сезирана многократно от работодателите, от различни браншови сдружения, от търговците на ток и от големите индустриални консуматори, Комисията за защита на конкуренцията не успя да открие убедително доказателство за нарушения при свободния пазар на електроенергия. 

Даже и неубедително не откри. Вместо това препрати сигналите за злоупотреби и манипулации към енергийния регулатор, който поне на хартия има права да разследва подобни случаи, но дали го прави е друг въпрос.

Това накратко е резултатът от чакания месеци наред секторен анализ за енергетиката, който бе публикуван през седмицата. На него се залагаха надежди, че ще разкрие защо токът за бизнеса в България често е рекордно скъп. В документът обаче отговори няма. Не се потвърждават дори думите на главния прокурор Иван Гешев за ролята на Христо Ковачки в сектора и обвързаността му с определени електроцентрали. Според КЗК собственици на ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" и топлофикациите в Сливен, Перник, Враца, Бургас и т.н. са различни чуждестранни лица от Сейшелите или други екзотични острови, които нямат нищо общо помежду си. 


Антимонополистите не виждат проблем и при координираното поведение на търговците на ток "Юропиан трейд оф енерджи" и "Гранд енерджи дистрибюшън", за които е общоизвестно, че са част от групата на Ковачки и препродават енергията от централите му.

Това обаче не е изненада, тъй като работата на КЗК през последните години съвсем не е да пази конкуренцията, а по-скоро да изпълнява политически поръчки. Най-яркият пример за това е скорострелното разрешение, което бизнесмена Кирил Домусчиев получи, за да купи "Нова тв", след като преди това сделката бе отказана на чешкия милиардер Петр Келнер с абсурдни мотиви. 


Двете провалени покупки на бизнеса на ЧЕЗ - от Гинка Върбакова и от "Еврохолд", също имат повече политически оттенък, отколкото принципно спазване на закона.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар