Пролет

Пролет

24 март 2020 г.

Александър Кекуле: Не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици

"Нуждаем се от план Б. А именно: Какво ще правим след 4 седмици, например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем?"
 
Според един от водещите европейски вирусолози и директор на Института по микробиология на университета в Хале, Александър Кекуле, борбата с коронавируса няма да приключи в близките 2-3 седмици. 

По думите му, Европа не е подготвена за пандемията.

"Всъщност тук, в Европа, не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така да се каже от "полпозишън" - имахме много време да се подготвим, знаехме много добре какво ще се случи, разполагахме с тестове за новия вирус. Но не използвахме това време", каза Кекуле пред бтв.

"Честно казано, не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици. Оттук и проблемът с настоящата карантина. Всъщност, това не е карантина, това са мерки за социална дистанция", казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

"Това е много труден въпрос и политиците все още нямат отговор. Психологически е много трудно, предполагам същото е за нашата и за вашата страна. Едно е да кажем на хората да си стоят вкъщи и да ги помолим да правят или да не правят определени неща. Друго е обаче да отговорим на въпроса колко дълго ще продължи това. Нуждаем се от план Б. А именно: Какво ще правим след 4 седмици, например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем? Очевидно не можем да стопираме икономиката и социалния живот за повече от няколко седмици. В края на краищата, 1 на 200 души умира и това не е ебола", споделя Кекуле.

"В Европа или поне в някои европейски страни се опитваме да копираме китайския модел. Защото всички видяха, че в Ухан и в другите части на Китай предприетите антиепидемиологични мерки бяха много успешни. Но не трябва да забравяме, че ние сме демократични държави с демократични правителства. В Европа нещата стоят различно. Така че наистина бих препоръчал не просто да копираме някакъв модел, който е проработил в Китай, а да потърсим устойчиви решения", казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.Няма коментари:

Публикуване на коментар