Зима

Зима
Пролет

5 март 2020 г.

60 години от първото предаване "Лека нощ, деца", известно повече като "Сънчо"

През 2003 г. рубриката е свалена от екран, но година по-късно се завръща. От септември 2019 г. се излъчва по БНТ 2.
 
60 години се навършват днес от първото предаване по телевизията "Лека нощ, деца".

По-възрастните помнят, че "Лека нощ, деца", известно повече като "Сънчо", се излъчваше по Първа програма, впоследствие трансформирана в Канал 1 и БНТ1, всяка вечер в 19:50 или 19:45 часа.

Първото издание е на 5 март 1960 г. През 2003 г. рубриката е свалена от екран, но година по-късно се завръща. От септември 2019 г. се излъчва по БНТ 2. В нея се разказват приказки за Кума Лиса, Зайо Байо, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя Човек Лакът Брада, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български и чуждестранни приказни герои.

Сред сериалите, излъчвани през 80-те години на 20-ти век, са "Джейми и вълшебното фенерче", "Ум белия делфин", "Семейство Мейзга", "Приказки под шипковия храст", "Том и Джери", "Ну погоди", "Пинко Розовата пантера", "Патето Яки" и други.

Най-известният чуждестранен сериал, излъчван в рубриката, беше "Банани с пижами". Създателите на основната песничка "Аз съм Сънчо" към предаването са Петър Ступел (музика) и Димитър Спасов (текст). Изпълненията на оригиналната песен и на различните песенни варианти на „Аз съм Сънчо" са на куклената актриса Лина Бояджиева.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар