Зима

Зима
Пролет

13 март 2020 г.

Коронавирусът провали антируски планове на НАТО

Заради пандемията руските мобилни оператори ще изгубят тази година част от доходите, които им носи роумингът
 
Вчера в Русия бяха официално потвърдени шест нови случая на коронавирусна инфекция. 

Четирима пациенти са настанени в московски болници, по един има в Калининград и Краснодарския край, пише "Комерсант".

Също като повечето други заболели в Русия, новите пациенти са донесли коронавируса от Северна Италия, добавя вестникът.

Заради пандемията руските мобилни оператори ще изгубят тази година част от доходите, които им носи роумингът, и ще компенсират това с повишаване на тарифите, прогнозират експерти, цитирани от изданието в друг материал, предава БТА.

Разпространението на коронавируса застраши с провал сезоните в две водещи американски спортни лиги. Националната баскетболна асоциация (НБА) и Националната хокейна лига (НХЛ) вече заявиха, че замразяват своите шампионати, се казва в още една статия от "Комерсант". Отмяната на мачовете в НХЛ е актуална за Русия - в нейното първенство се изявяват много от най-добрите руски играчи, изтъква всекидневникът.

"Апокалипсис сега: коронавирусът нулира световния спорт", четем в заглавие от "Московский комсомолец". В европейския футбол може да не се появят вече нито шампиони, нито победители от еврокупите, прогнозира вестникът.

"Коронавирусът провали антируски планове на НАТО", заявява в заглавие "Взгляд". Вирусът принуди алианса да отмени насрочените в Норвегия зимни маневри "Колд респонс", в които Русия е избрана за вероятен противник. Войниците, пристигнали за учението, са подложени на карантина. Същевременно неколцина министри на отбраната на страни от НАТО и високопоставени военачалници от блока се заразиха с носителя на Ковид-19. Всички те участваха в планирането на най-големите в ЕС маневри на пакта - "Дифендър 2020", пояснява онлайн изданието.

Ако пандемията се проточи до половин или една година, членките на НАТО "ще ограничават ученията и занапред, ще избягват всякакви действия, намаляващи боеспособността", коментира Пьотр Топичканов от Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ). Аналитикът се пита дали разпространението на болестта няма да се отрази върху боеготовността на войските на страните от алианса, а също така на държави като Китай, Южна Корея и Русия.

Руската армия разполага с необходимите средства за защита, опонира му военният експерт Алексей Леонков. Руски военни евакуираха граждани на федерацията от китайския град Ухан - огнище на вируса, с всички предпазни мерки и няма данни някой да се е заразил, изтъква той.

Време е Руската православна църква да повярва в пандемията, защото духовенството може да спаси човешки живот, пише "Независимая газета".

Синодът на Московската патриаршия най-сетне формулира позиция спрямо разпространението на коронавируса. Точно същия ден, когато Световната здравна организация призна, че светът е поразен от пандемия. Наставленията на епископите от обаче изглеждат доста плахи, като погледнем колко далеч са стигнали другите религии в карантинните си предписания. Единственото, което дръзнаха да направят руските синодални старци бе да препоръчат на свещенослужителите да използват пластмасови чашки за причестяване и да дезинфекцират киотите на иконите, целувани от вярващите, добавя "Независимая газета".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар