Зима

Зима
Пролет

8 март 2020 г.

Доц. Атанас Мангъров: При епидемията с коронавирус ще се проявят недостатъците на здравеопазването ни

"Ако болниците са задръстени с хора, които са там просто, за да бъдат карантинирани, къде ще ги настаняват истинските болни."
 
"При тази епидемия от коронавирус ще се проявят всички недостатъци на нашето здравеопазване."

Това каза директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доцент доктор Атанас Мангъров по БНТ.
 

"Тези неща не са от вчера. Те са сигурно от седмица. И това, което се говори, за кой е началният случай, няма никакво значение, защото той най-вероятно не е един, а са няколко. Ние имаме много тесни връзки с Италия, не толкова тесни с Китай, но всеки ден от Италия се връщат хора.

Това не е особено опасна инфекция. 80% от случаите на коронавирусна инфекция са леки, безсимптомни", заяви доц. Мангъров.
 

"Това е нещо, което човек с него може да ходи на работа, но може да заразява не по-малко, отколкото някой, който бере душа в болница. Всичките тези карантинирани на хора, за които е доказано или са съмнителни - хубаво, но в голямата част на тези хора им няма нищо. Това, върху което трябва да се съсредоточим, е какво ще правим с хората, които някой ден ще тръгнат да умират, които ще се нуждаят от дихателна реанимация и интензивни грижи.
 

Ако болниците са задръстени с хора, които са там просто, за да бъдат карантинирани, къде ще ги настаняват истинските болни. Защото всяка болница много обича да приема здрави болни", допълни доц. Мангъров.
 

Той каза, че никога не би влязъл някъде да го карантинират, защото ако там има други, които са заразени, ще заразят и здравите. Специалистът препоръча съмнителните пациенти да спазват карантина в домовете си.

"Системата за диагностициране с референтните тестове е много тромава. Съществуват скринингови тестове, които са имунохроматографски и са като тестовете за бременност. Стават за 10 минути и са много евтини. С тях може да се установи дали някой има коронавирус и, ако има съмнение, тогава да се изпращат. Има ги и у нас и не разбирам защо не се ползват", каза още
доц. Мангъров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар