Зима

Зима
Пролет

7 март 2020 г.

Кой ще вземе рестото от поевтиняването на газа

"Газпром" ще трябва да връща пари и тук започват проблемите...
 
Новината, че България ще плаща с 40% по-малко за руския природен газ, е повече от добра. 

Така страната най-сетне се нареди до останалите европейски държави, които постигнаха отстъпки заради антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром". Това, че намалението ще важи със задна дата - от 5 август 2019 г., означава, че руската компания ще трябва да връща пари. И обичайно тук започват проблемите.

Първо, не е ясно колко точно ще бъде разликата в плащаните през изминалите месеци цени и тези, които ще се получат по новата формула. Премиерът Борисов обяви сумата 160 млн. лв., директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов я свали до около 150 млн. лв., а след това отказа да говори с конкретни числа. Причината е, че въпросното намаление от 40% важи към 2 март, а за октомври например може да е 25%, за ноември 30% и т.н. в зависимост от конкретните борсови цени на газа и котировките на долара и петрола.

Второ, и по-важно - няма яснота и как ще се преразпределят върнатите от "Газпром" пари. Очакванията са, че всички крайни потребители ще бъдат компенсирани за високите цени, които сега ще бъдат отменени със задна дата. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на "Булгаргаз" се застраховаха, че не се наемат с прогнози. Работата е там, че ако КЕВР излезе с нови решения за цените на газа от август насам, "Булгаргаз" ще върне съответните суми на своите клиенти - най-вече топлофикации, газоразпределителни дружества и голямата индустрия. Така задлъжнялата с 200 млн. лв. към газовия доставчик "Топлофикция София" например може да получи около 50% от рестото на "Газпром" и значително да подобри финансите си.
 

За евентуални трансфери към битовите потребители ще са нужни още решения и изчисления за цените на парното във всеки град. Този сценарий изглежда възможен единствено заради факта, че сме в предизборна година.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар