Зима

Зима
Пролет

1 март 2020 г.

Как коронавирусът ще повлияе на пазарите?

Защо вирус, който предимно парализира Китай, заплашва глобалната икономика?

Безразличието, с което пазарите първоначално реагираха на повсеместността на коронавируса, започна да отстъпва през последните дни на нарастващата тревога, че глобалният темп на растеж вероятно ще намалее през първото тримесечие на 2020 г, пише израелското издание Davar.

Защо вирус, който предимно парализира Китай, заплашва глобалната икономика? Ако анализираме съответните данни, можем да видим уязвимостта на глобалната система и нарастващата роля на Китай в световната икономика през последните десетилетия.

Факт е, че през последните двадесет години в Китай настъпиха наистина революционни промени: от огромна бедна страна със сравнително скромна икономика, благодарение на фокусираната политика, тя се превърна в държава, която държи второто място в света по общи икономически показатели. И това не е само в Китай: например Индия, втората по население държава в света, заема шестото място в тази класация. През 2010 г. Китай изпревари Япония по отношение на икономиката, заемайки второ място след САЩ.

Китайският БВП е около 19 процента от глобалния БВП и колкото по-мощна е икономиката на страната, толкова по-забележими и по-значителни са щетите, причинени от внезапната рецесия на тази икономика. Рецесията на китайската икономика, причинена от коронавирусната епидемия, ще засегне както глобалната икономика, така и икономиките на много страни, свързани с Китай, посочва "Фокус".

След кризата през 2008 г. глобалната икономика се характеризираше с ниски темпове на растеж и според оценките на МВФ до 2019 г. тя e нараснала само с 2,9 процента. Трябва да се отбележи, че през последното десетилетие ниските темпове на растеж се дължат на забавяне в европейските и северноамериканските страни. В Китай растежът е 6,1 процента, но тази цифра е постигната след рязък спад през последното десетилетие, като се има предвид фактът, че през 2010 г. той е бил над 12 процента.

Според МВФ 39 процента от глобалния растеж през 2019 г. е резултат от икономическата активност на Китай. Политиката на свръхсилата е да поддържа висок растеж на всяка цена, за да се „настигне“ изоставането от 20 век. Ето защо Китай провежда агресивна политика за насърчаване на растежа и производството, което го прави един от най-динамичните фактори в световната икономика.

Развиващите се страни превърнаха Китай в индустриална световна зона, а сега той също се оказа най-големият световен износител; И така, през 2018 г. 13 процента от целия световен износ се пада на Китай. Ето защо затварянето на фабрики в Китай може да причини сериозни щети на различни компании, разпръснати по света - тези, които разчитат на продукти, произведени от Китай.

От своя страна китайската промишленост се счита за най-големия вносител в света: около 11 процента от световния внос отиват в Китай, основно промишлени суровини и компоненти за електронната индустрия. Спадът на вноса и износа от Китай вече започва да се усеща.

Повечето от продуктите или стоките, които купуваме, са произведени не на едно място, а често дори и не в една държава. Китай е един от най-важните възли в световната верига на доставки и значителна част от продукта, или части от него, в определен момент преминава през Китай. Според Bloomberg през 2015 г. около 20 процента от произведените продукти или техните компоненти са преминали през Китай. Така мащабните щети, причинени на китайската промишленост вследствие на епидемията, както и в резултат на правителствените директиви относно затварянето на предприятията, могат да доведат до нарушаване на безпроблемната работа на световната верига за доставки и в краткосрочен план - до щети на компаниите, които разчитат на китайското производство.

През последните години, когато Китай се развиваше бързо, там се появи огромна средна класа и много китайци, които преди това живееха в относителна бедност, сега започнаха да живеят много по-добре, в съответствие със стандарта на живот на средната класа на Запад. Фактът, че китайските доходи са се увеличили, се отрази на чуждестранния туризъм: броят на китайците, пътуващи по света, значително нарасна. Освен това те се превърнаха в един от най-големите източници на туризъм в света и през 2018 г. китайските граждани генерират 21 процента от приходите на световната туристическа индустрия.

По този начин, рецесия или забавяне в Китай, което ще доведе до по-ниски доходи на средната класа и дори по-бавен растеж на китайската средна класа, вероятно ще нанесе тежък удар върху световната туристическа индустрия, дори без да се вземат предвид ограниченията, наложени при напускане на страната и посещаването на други страни в момента.



Няма коментари:

Публикуване на коментар