Зима

Зима
Пролет

18 март 2020 г.

Сърбия забрани на възрастните да напускат домовете си и въведе вечерен час

Сръбската армия поема контрола върху границите, а хората, които в момента са в чужбина, се молят да не се връщат в момента
 
"Сърбия ще забрани на хората над 70 години да напускат домовете си по което и да е време на денонощието и ще наложи полицейски час през нощта за почти всички останали в опит да спре разпространението на коронавируса."

Това заяви президентът Александър Вучич и допълни, че мерките ще влязат в сила днес, предаде Ройтерс.

Здравните власти в страната съобщиха за 72 случая на заразени. Изследвани са 374 души. Няма смъртен случай.

Вучич заяви в телевизионно обръщение към нацията, че "лошата дисциплина" на пенсионерите, много от които са се втурнали да си вземат пенсиите и да си напазаруват след обявяването на извънредното положение в неделя, е накарало властите да наложат строги ограничения.

"От 10 часа (тази сутрин) във всички градове е напълно забранено излизането навън на лица над 65 години, а в селата се забранява излизането на лица над 70 години", каза Вучич с мрачно изражение на лицето.

"Въвежда се вечерен час за всички, освен за работещите нощни смени. То ще важи от 20 часа до 5 часа сутринта", допълни той.


Сърбия освен това ще опита да отвори специални супермаркети за пенсионери, които да работят от 4 до 7 сутринта, когато няма никого на улиците, по особени правила и с маски и на разстояние един от друг.

Сръбската армия поема контрола върху границите, а хората, които в момента са в чужбина, се молят да не се връщат в момента.


Няма коментари:

Публикуване на коментар