Зима

Зима
Пролет

15 март 2020 г.

Какво стои зад неадекватната забрана за пътуване на Тръмп?

Както е обичайно с този президент на САЩ, и тук прозират идеологическа мотивация и сметки за лична облага

За Доналд Тръмп дори глобална пандемия е просто нова възможност да извлече полза за себе си.

След като президентът на САЩ обяви 30-дневна забрана за пътуване от континентална Европа, един елемент незабавно предизвика объркване: забраната не включва Обединеното кралство и няколко други държави. Защо един указ, предполагаемо целящ да задържа „чуждестранен вирус“, позволява свободно пътуване от голяма държава, която в момента преживява ескалация на епидемията?

Много е лесно това да бъде обяснено просто като някакъв политически реверанс към Борис Джонсън заради Брекзит. Но мотивацията на Белия дом е много по-проста и типично тръмпистка: защита на корпоративните интереси на щатските авиопревозвачи.

Съвсем случайно едно европейско летище – лондонското Хийтроу – е основен хъб за трите най-големи щатски авиокомпании American Airlines, Delta и United. От 80 млн. пасажери, минаващи през Хийтроу всяка година, 10 млн. пътуват от и за Съединените щати. През 2018 г. например три милиона пасажери са пътували само между Хийтроу и JFK в Ню Йорк, и по още милион между Хийтроу и основните летища в Лос Анджелис, Чикаго, Нюарк, Сан Франциско и Маями. Хийтроу също така е най-голямата точка за свръзка с полети към други части на Европа. Като принуждава почти всички пътуващи между Европа и САЩ да минават през Великобритания, Тръмп на практика спасява най-рентабилните трансатлантически маршрути на американските превозвачи. (Не е случайно, че изключенията от забраната подпомагат и собствените му бизнес интереси. Игрищата за голф на Тръмп в Шотландия и Ирландия вече имат финансови затруднения и се очаква да бъдат ударени тежко от спада на пътуванията в Европа.)

И както винаги става с Тръмп, и в този случай има зле прикрито танто за танто. American Airlines бяха един от десетте най-големи донори за кампанията на Тръмп през 2016 г. Данните на OpenSecrets.org показват, че освен това 74% от даренията, направени от компанията за кампании за Конгреса през същата година, са били насочени към кандидати от Републиканската партия. В тазгодишния избирателен цикъл авиационният сектор вече е направил политически дарения на стойност 1.6 млн. долара, от които почти две трети са отишли при републиканци.

И докато Тръмп се отплаща на авиокомпаниите, неговата забрана за пътуване няма да има никакви ползи за общественото здраве. Ефектите в най-добрият случай ще са пренебрежими: местните европейски ограничения в засегнатите от епидемията райони, в съчетание със срива на туризма и бизнес активностите, вече доведоха до спиране на повечето пътувания. Авиокомпаниите правят полети с празни самолети само и само да поддържат правата си над скъпите слотове в големите летища – абсурдна ситуация, която бе облекчена едва тази седмица, след като ЕС се съгласи да отложи временно нормалните си строги регулации за запазване на правата за кацане.

Наложената от Тръмп забрана всъщност може да създаде нови рискове. Световната здравна организация – на която Тръмп се позова в речта си – е недвусмислена в оценките си, че забраните за пътуване от този тип по време на тази пандемия всъщност не са особено добра идея. „Доказателствата показват, че ограничаването на движението на хора и стоки по време на извънредни ситуации в общественото здравеопазване е неефективно в повечето ситуации и може да отклони ресурси от други интервенции. Освен това ограниченията биха могли да прекъснат необходимата помощ и техническа поддръжка, да нарушат икономически дейности и да имат негативни социални и икономически ефекти върху засегнатите страни“, заяви СЗО в необичайно прямо изявление на 29 февруари.

Както винаги с този президент, случаят е такъв и сега – зад привидно безсмислени политики се крие пласт на токсична идеологическа мотивация. Две опростенчески идеи вдъхновяват Тръмп през цялото му президентство: бабаитският национализъм и данъчните облекчения. Тази седмица той прокара политиката си за коронавируса през същата счупена призма: био-национализъм във време на пандемия, която не признава граници, и финансови облекчения на фона на криза, която изисква обществени инвестиции. Всички извънредни мерки срещу COVID-19 – затваряния, отменяния, социални дистанциране – би трябвало да имат една и съща цел: обществена солидарност за забавяне на неизбежната зараза, защита на най-уязвимите, предотвратяване на срив на здравната система (до какъвто се стигна в Ню Орлиънс след урагана Катрина). 


Изправен пред наближаващия потоп от коронавирус, президентът на САЩ реагира по единствения начин, който знае – и това ще коства животи.


Брус Шапиро, The Nation, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар