Зима

Зима
Пролет

31 март 2020 г.

Държавата олеква в тежко време

Не може да се издават заповеди на кило, които след това да се отменят, защото не стават...
 
Министър Ананиев съобщи, че отменя своята вчерашна заповед за задължително носене на маски на обществени места. Нещо, което е правилно и навременно. 

Добре е, че все пак здравият разум надделява. Лошото е, че държавата олеква с този начин на действие „иди ми - дойде ми”. Не може да се издават заповеди на кило, които след това да се отменят, защото не стават. Така хората допълнително се притесняват, че управлението е в ръцете на некомпетентни некадърници.

Аз лично нося маска още от началото на извънредното положение. Не защото някой ме задължава, а заради елементарното чувство на отговорност. Но ми се иска, ако става задължително, държавата да се аргументира – първо, и второ – да осигури маски, каквато идея има в момента за социално слабите и други кръгове граждани. Което е и редно.

Законодателството не е лек процес и не е за всеки. Затова, дори в извънредно положение, преди да изтърсят някое правно недоносче за смях и на кокошките, да публикуват за обсъждане дори за един ден намеренията си за издаване на задължителна мярка. Има достатъчно експерти и професионалисти, които да дадат предложения.

И поради положението, извънредно в Министерство на здравеопазването да се привлекат да ги консултират практикуващи юристи и лекари, така че заповедите да са смислени и издържани.
 

Защото пак повтарям, държавата олеква с леки и нищожни заповеди. Те са вредни за здравето ни, защото вместо да ни защитават, всяват допълнително хаос и паника.
 
Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар