Зима

Зима
Пролет

30 април 2020 г.

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава до 30 дни

"Приблизително от 70% от сметките на битовите потребители са платени в рамките на срока без да е налице забавяне."
 
"От днес с моя заповед срокът за плащане на сметките за електричество на битовите потребители е удължен от 20 на 30 дни."

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова на пресконференция в Министерския съвет.

По думите й е извършен анализ на финансовите параметри на сектора, за да е сигурно, че тази мярка няма да доведе до проблем, ако възможността за разсроченост стане факт.

"Приблизително от 70% от сметките на битовите потребители са платени в рамките на срока без да е налице забавяне. От тези 70% редовни плащания, 26% са плащания, които хората са извършили в рамките на удвоения срок, вместо 10 - 20 дни, това на практика дава едни много добри възможности и показва, че тази мярка, която правителството предложи и българският парламент прие, наистина работи и дава ефект", посочи Петкова, цитирана от Dnes.bg.

Тя посочи, че са подписани над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, свързани с разсрочване на техни плащания.

Всичките ЕРП-та на база тези данни са изплащали всичко към НЕК. Системата е стабилна и на база на това със заповед срокът за плащане става от 20 дни – 30 дни.

По думите на Теменужка Петкова целта е да се осигури комфорта и спокойствието на българските граждани.

"Благодари на всички, които заплащат в срок своите сметки. Това дава възможност системата да функционира нормално", категорична бе тя.

"Няма потребители, които са останали без ток и им е спряно електричеството поради неплащане", увери енергийният министър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар