Пролет

Пролет

8 април 2020 г.

Първан Симеонов: Румен Радев беше избран, за да бъде коректив на властта

"Расте тревогата на хората за работните места. Трябва много да се мисли, преди да се предприеме даден ход."
 
Заради извънредните мерки, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев отново се озоваха от двете страни на барикадата. Кой е прав в създалата се ситуация?

"В адреналиновите времена на уплахата има обществена мобилизация и скупчване на хората около властта. Но утре, когато това отмине, ще започнем да мислим повече за работните места, за социалната система и за икономиката и този тип послания, които президентът излъчва, ще бъдат актуални. Въпросът не е кой е крив, кой прав – президентът или премиерът... Имаме два прочита за политиката, която правителството и президентът изповядват, тези два прочита ги чуваме от доста време насам. Не ни прави впечатление това противопоставяне, а и Румен Радев беше затова избран, да бъде коректив на властта", коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

Той припомни проучване на "Галъп", според което българите разбират и възприемат мерките и че над 80% ги намират за поносими:

"Българите понякога имаме голям комплекс за малоценност, постоянно смятаме, че нещо бъркаме. Време е да си кажем, че се справяме добре в тази ситуация. Българското общество реагира мобилизирано и дисциплинирано. Поне засега печелим време. Може да направим нещо, което да ни накара най-накрая да си повярваме", допълни той.

Симеонов подчерта, че при такива ситуации хората са склонни да правят по-сърдечни жестове:

"Но разликата между желанието да помогнеш и пълната гротеска е много малка. С крачка напред, с две назад, после с три напред, депутатите няма да бъдат запомнени с добро", каза Симеонов.

Според политолога парадоксът на мерките е, че колкото по-успешни са те, хората ги намират за все по-ненужни.

"Властта трябва да помисли за следващия етап. В нашите изследвания се вижда, че расте тревогата на хората за работните места. Трябва много да се мисли, преди да се предприеме даден ход", категоричен бе той.Няма коментари:

Публикуване на коментар