Зима

Зима
Пролет

6 април 2020 г.

Депутатите се отказаха от заплатите си

Възнагражденията им ще отиват по сметката на здравното министерство за мерки срещу разпространението на коронавируса
 
Депутатите ще работят без пари! 

Може и да звучи като шега, но това историческо решение взе парламентът днес заради кризата с разпространението на коронавируса.

От 1 април до отмяната на извънредното положение, вместо да получават повече пари заради скока на средната заплата в обществения сектор през последното тримесечие и да се разписват срещу най-малко 4248 лв., законотворците няма да вземат нито лев. Осигуровките и данъците обаче ще им бъдат внасяни, съобщава Dnes.bg.

А техните заплати ще отиват по сметката на здравното министерство за мерки срещу разпространението на коронавируса.

Без пари ще работят и министрите, както и шефове на изпълнителни и държавни агенции.

Мярката обаче не засяга президента, който получава най-висока номинална заплата в страната - сумата е равна на две депутатски заплати.

Валентин Касабов от НФСБ го призова да бъде мъж, политик и българин и да дари заплатата си.

"Времето е чумаво, трябва да работим заедно. Кой, ако не самият бащица на тази нация, ще го направи. В противен случай бащицата е само на книга", коментира той.

Окончателният вариант на решението за заплатите дойде от депутати от ГЕРБ, които промениха първоначалното си предложение те да бъдат замразени на нивото от 2019 г., когато са се разписвали за 3747 лв. основна сума.

По време на дебата обаче стана ясно, че НФСБ иска законотворците да не получават заплати в ситуацията на извънредното положение.

А идеята част от парите за заплатите да отиват по сметката на МЗ дойде от Йордан Цонев от ДПС.



Няма коментари:

Публикуване на коментар