Зима

Зима
Пролет

2 април 2020 г.

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави ЕС в историята

Енрико Лета: Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години
 
Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предупреждава днес британският в. "Гардиън".

ЕС успя да оцелее, макар и с тежки последици, след бурите на финансовите кризи, наложили спасяването с извънредни планове на цели страни в еврозоната, след миграционната криза и Брексит, но редица експерти и видни радетели на европейската идея предупреждават, че пандемията от коронавируса може да се окаже още по-деструктивна.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, цитирани от "Гардиън", е бившият председател на Европейската комисия Жак Делор, смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. Френският политик, вече на преклонна възраст, наруши дългото си мълчание и през уикенда предупреди, че липсата на солидарност представлява "смъртна опасност за Европейския съюз".

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. "Ние сме изправени пред криза, различна от предишните", - казва той пред вестника, - поради непредсказуемото развитие на вируса, но и защото "европеизмът" вече е отслабен от другите кризи през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп". Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

"Това определено е момент "успяваш или загиваш" за Европейския проект, - заявява Натали Тоци, бивша съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То е дава храна на националистическия популизъм."

"Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане спомена за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия", отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят", казва тя пред "Гардиън".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар