Зима

Зима
Пролет

30 април 2020 г.

"Извънредно" да не стане всекидневно

Идеите на ГЕРБ за промени при кризите
 
ГЕРБ обмислят да вкарат извънредните мерки заради короновируса или в закона за кризите, или в този за здравето. 

И така противоепидемичните мерки от извънредното положение да продължат да работят и след като отпадне извънредното положение, което в момента е до 13 май.

Идеята е здравният министър да може да реагира по-бързо на подобни ситуации и да не се налагат редица промени в наредбите, така те ще "бъдат легитимни и без извънредно положение".
 

Според премиерa причината за промяната е, че хората се плашели от израза "извънредно положение". Това, че Бойко Борисов се притеснява за психичното здраве на българина, е добра новина, след като подробно му разказа как изглежда адът. Хубаво е и мерките да са вкарани в закон, така ще се избегне наложената милиционерска мярка "до второ нареждане".

Проблемът обаче е в това, че голяма част от депутатите в това Народно събрание козируват като един на това, което каже Борисов, без да вложат грам критична мисъл. От посланията, които управляващите изпращат през последните два месеца, прозира заплахата, че това иначе добро намерение може да се изроди в подмолни възможности за злоупотреба с тези узаконени правила.
 

С некачествените закони, които произвежда този парламент, липсата на реална и силна опозиция, гласуването на постоянни големи правомощия, примерно на безхарактерен здравен министър, може да бъде и опасно.
Борисов многократно е доказвал, че умее да използва всяка пролука в законите и да ги представи едва ли не като спасителни възможности за обществото. 


Затова този законопроект трябва да бъде огледан от всички страни, преди да се аплодира. За да не се окажем във вечно извънредно положение.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар