Зима

Зима
Пролет

26 април 2020 г.

Днес взривиха милиони от нашите джобове

Не. Не е соц паметник. Това е паметник на българския преход. На попиляването на вече направени неща...
 
На снимката се вижда ИПК "Родина" с все още наполовина окрадени стъкла.

ИПК "Родина" бил втория паметник от соца, след мавзолея, който събарят с взрив, коментираха тук и там из Фейса.
 

Не. Не е соц паметник. Това е паметник на българския преход. На попиляването на вече направени неща.

Днес взривиха милиони от нашите джобове.
През 1989 г. ИПК "Родина" беше чисто нова сграда, специално пригодена за издателства на вестници (не само на "Работническо дело"), с комплекс печатници до нея.
 

Беше завършена до покрив и остъклена със специална дограма по Второ направление, както се казваше навремето - за 2 млн. западногермански марки. След 1989 г. я зарязаха да седи така, дори не демонтираха кулокрана до високия 17-етажен корпус. На петата година кулокранът падна върху двете платна на "Цариградско шосе" пред автобус 306 и пред редица коли. Слава Богу без жертви.

Полека-лека окрадоха дограмата - първите т. нар. соларни стъкла на фасада в България, светлоотражателни, не пускат топло отвън, не пускат топло навън. Кой ли ги е рязал и пригодявал за други прозорци - не е известно, дали въобще е било възможно.

Оставиха я така да се руши, не я продаваха, не я даваха под наем, да я бяха подарили.
Всички правителства от 1989 г. насам. Няма леви, няма десни, няма невинни. Това е паметник на общобългарската глупост.
 

И на българската корупция. Защото около собствеността се завърта кълбо от фирми, ипотеки, кредити, при което едни милиони е трябвало да се върнат във фалиралата КТБ, но вместо това вземането е продадено за без пари, пак започва въртележка от фирми, съдии изпълнители и т. н., докато днес видяхме как теренът се разчиства за да може, който е купил евтино да продаде скъпо или да си построи каквото там му е на далавера.

Иван Бакалов

Няма коментари:

Публикуване на коментар