Пролет

Пролет

7 април 2020 г.

Доц. Атанас Мангъров: В устата ми се слагат думи, които не съм казал

"Не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече."

Тезата на доц. Атанас Мангъров за колективния имунитет срещу коронавируса вбеси премиера Бойко Борисов. 

Той го призова да поеме отговорността и той да каже тогава кой да живее и кой да умре. Мангъров бе част от наскоро създадения и набързо закрит Медицински съвет към МС, който трябваше да дава становища адекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата.

"В момента статутът на съвета е като на неформална организация. Продължаваме да поддържаме връзка помежду си, евентуално да даваме съвети", каза доц. Атанас Мангъров пред бтв.

"В устата ми се слагат думи, които не съм казал, някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да влизам в такъв. Не съм казал непочтителни думи към тях, те си вършат работата, която е много отговорна", заяви доцентът.

"Продължават да се правят изследвания, че този или онзи носи и отделя вируса, но какво от това - трябва да се установи с антитела колко са с имунитет, настоя той отново на тезата си. Набедиха ме, че имам лаборатория и затова искам да изследвам, но не съм лаборатория, която има този мащаб", обясни Мангъров.

"Не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече. Ако се затваряме, ще загинат определени болни в малки общности, но когато страната се отвори, всичко ще започне отначало", опонира той на пълната социална изолация

"Поне 70 на сто от населението на земното кълбо трябва да прекара тази нова болест, за да изчезне тя", обяви Мангъров.

В момента по думите му у нас "нищо особено не се случва - под 600 заразени и 22 -ма умрели".

"Не мога да кажа дали заради тази моя позиция бе закрит медицинският съвет. Винаги съм имал тази позиция като специалист - не съм враг на държавата", обобщи доцентът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар