Пролет

Пролет

29 април 2020 г.

ВМРО внесе предложенията си за ваучери за почивка

Туристическият бранш е един от най-сериозно пострадалите от пандемията COVID-19, а за възстановяването му до предкризисните нива ще са необходими години
 
ВМРО внесе предложенията си за ваучери от 100 лв. за сметка на държавата, които да са за почивка за всички осигурени с трудови договори.

Промените предвиждат медици, служители на реда, учители, работещи в частни фирми, държавни служители, самоосигуряващи се, пенсионери и учащи да могат да се възползват от услугата при туроператор, самостоятелно при резервации в хотели и/или при посещението на ресторанти на територията на България.

От партията посочват, че туристическият бранш е един от най-сериозно пострадалите в следствие на пандемията COVID-19, а за възстановяването му до предкризисните нива ще са необходими години. Според официалната статистика на НСИ за 2019 г. пряко заетите в хотели и ресторанти са близо 170 хил. души, но индиректно свързаните сектори с туризма са селското стопанство, транспорт, хранително-вкусова и лека промишленост. Така че кумулативният ефект от туризма засяга 1 милион работещи в страната и 13% от Брутния вътрешен продукт (БВП) - тоест около 14 милиарда лева са приходите от туризма.

По данни на БНБ към края на декември 2019 г. голяма част от фирмите и домакинствата разполагат с минимални спестявания, закриват се бизнеси, а над 290 000 души по данни на МТСП са останали без работа до момента. Това ще доведе до ситуация, в която туристическата услуга за много хора ще се превърне в невъзможен лукс, мотивират се от ВМРО, съобщава Dnes.bg.

От там посочват, че системата за ваучери за почивка вече съществува в страни от ЕС като Германия, Франция и Унгария.

Като най-близък пример е съседна Румъния. Там туристически ваучери са въведени като антикризисна мярка през 2009 г, за да увеличат покупателната способност, стимулират туризма, намалят безработицата в сектора и да се борят със сивата икономика. И до днес ваучерната система в нашата съседка работи.

Друг близък пример е Словакия – там туристическите ваучери са освободени от всички данъци и осигуровки, а мрежата от обекти, където могат да бъдат използвани, се състои от обекти за настаняване, балнеоложки и спа центрове, фитнеси, басейни, ски курорти и т.н.

Според вносителите у нас ваучерите за почивка ще дадат възможност за поне начален рестарт и запазване на задоволителни нива на резервации, както и стимул за посещение на българските курорти, стъпка са срещу сивата икономика, инструмент за социални политики, насочени към определени икономически сектори и социални групи, като в същото време могат да бъдат и лост за подпомагане на местните производители и в цялост на българската икономика.

С промяната в закона създаваме правомощия на министъра на туризма да сключва договор с туроператори и туристически агенти, получили разрешение да осъществяват дейност като оператор за издаване на ваучери за почивка. Средствата за ваучерите ще се определят ежегодно със Закона за държавния бюджет. За 2020 г. предвид срива в туристическия бранш, това следва да се финансира от държавата.

Предвижда се право да получат ваучери за почивка физически лица, които са внасяли осигурителни вноски не по-малко от 8 месеца през последната една календарна година; упражнили са право на пенсия за осигурителен стаж и възраст; родителите да имат право да получат ваучери за почивка за децата, които посещават училище, не се прекъсвали обучението си и не повтаряли учебната година.

Стойността на ваучерите за едно лице се определя в акта на МС, като не може да бъде по-малко от 100 лв. Това ще ангажира около 500 млн. лв.Няма коментари:

Публикуване на коментар