Пролет

Пролет

5 април 2020 г.

Доналд Тръмп: Ние трябва да се върнем към работа

"Тази страна не е създадена, за да бъде затворена. Не може лекът да бъде по-лош от проблема. Не може да разрушим страната си."
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че на страната предстоят най-трудните ѝ седмици досега, докато случаите на коронавирус се увеличават, като същевременно изрази нарастващо нетърпение спрямо мерките за социално дистанциране и заяви, че няма търпение икономиката да заработи отново, предаде Асошиейтед прес.

"Ще има много смърт, за нещастие. Ще има много смърт", заяви той в мрачното начало на всекидневния си брифинг за пандемията.


"Тази страна не е създадена, за да бъде затворена. Така само причиняваме вреда на хората. Не може лекът да бъде по-лош от проблема. Не може да разрушим страната си. Не може да позволим това да продължава с месеци. В даден момент някои трудни решения ще трябва да бъдат взети. Ние трябва да се върнем към работа", подчерта президентът.

Тръмп обвини някои щати, че искат повече медицински материали, отколкото реално имат нужда. "Страховете от недостиг доведоха до раздути претенции", каза той.

Тръмп намекна също, че има заслуга за доставката на респиратори от Китай за Ню Йорк, и заяви, че очаква благодарност от губернатора на щата Андрю Куомо, който по думите му е получил повече помощ от всеки друг. Куомо бе похвалил правителството на Китай за помощта за осигуряване на доставката на респиратори за щата, пристигнала вчера на летище "Кенеди".

Тръмп отново похвали ползата от лекарството, използвано против малария, ревматоиден артрит и лупус - хидроксихлорохин.

Той добави, че федералното правителство разполага с 29 милиона дози и добавя още към националния запас и се похвали, че вчера е помолил премиера на Индия Нарендра Моди да отмени забраната, наложена на американска поръчка за медикамента.

"Ще разпределим допълнителен значителен брой военнослужещи, които да помогнат на щатите. Това ще бъдат хиляди военни, военни лекари, професионалисти, медицински сестри и и друг медицински персонал", заяви още държавният глава.

Той уточни, че това подкрепление ще получи скоро своите нареждания за времето и мястото на разполагането.

"Те ще отидат на война, в битка, за която не бяха подготвени адекватно", добави американският президент.

"Също така мога да информирам, че по моя заповед 1000 войници ще бъдат изпратени в град Ню Йорк, за да осигурят помощ там, където е най-необходимо", заяви Тръмп, като нарече този метрополия централна точка за разпространението на болестта, причинена от новия коронавирус.


Няма коментари:

Публикуване на коментар