Зима

Зима
Пролет

14 април 2020 г.

Виртуозът на китарата Ritchie Blackmore на 75!

Рифовете и солата му впечатляват милиони фенове, а сценичните му изяви с безкрайни импровизации и виртуозни прийоми стават легендарни и са последвани от редица китаристи...
 
Днес магьосникът на струните Ritchie Blackmore празнува рожден ден. 

Определяният за един от най-добрите и влиятелни китаристи в историята на рока е роден на 14 април 1945г. в Уестън сюпър Меър, близо до град Бристъл, Англия и днес той става на 75!

Постигнал огромни успехи с едни от най-влиятелните рок групи в света - легендарните Deep Purple и Rainbow, той е един от основателите им. Рифовете и солата на Blackmore впечатляват милиони фенове, а сценичните му изяви с безкрайни импровизации и виртуозни прийоми, като свирене с крака, зад гърба и др. стават легендарни и са последвани от редица китаристи. А песента "Smoke on the Water" се превръща в емблема на Deep Purple и в техния най-голям успех в световен мащаб, най-вече благодарение на запомнящия се риф на Ritchie, определян като един от най-добрите рифове в историята на музиката.

По време на работата си с Ronnie James Dio и Rainbow, която също се превръща в едно от големите имена в хард рока, създават емблематични парчета като "Тhe Man on the Silver Mountain", "Catch the Rainbow", "The Temple of the King", "Kill The King" и "Long Live Rock `n` Roll". 


Негова запазена марка по време на работата му в Purple и Rainbow е електрическата китара Fender Stratocaster.



Radio1rock.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар